През главата на средностатистическият човек преминават около 70 000 мисли на ден. Ако не са научите да организирате мислите си, то те имат потенциала да унищожат вашата концентрация и продуктивност.

Повечето ни мисли не са нищо повече от това - те са просто мисли, а не факти. Когато човек започва да вярва на негативните и песимистичните неща, които казва вътрешния му глас, въвеждането на ред в хаоса става още по-трудно.

Скорошно проучване на Американския национален институт по стареенето установява, чe човек не само се чувства неприятно, когато умът му е дезорганизиран, но това има и реален вреден ефект върху здравето. Хаоса в главата води се превръща в източник стрес, хроничен песимизъм и импулсивност – все състояния, коти пречат на продуктивността и водят до здравословни проблеми като затлъстяване, сърдечни заболявания, проблеми със съня и мигрена.

Едуард Халоуел, терапевт, който помага на хората да организират мислите си, описва състоянието на човек, който е затрупан от хаотични мисли, по следния начин: „Той взима импулсивни решения в опит да се отърве от колкото се може повече то тези мисли. Той губи своето остроумие, чувството си за хумор и способността си да се справя с непознатото. Той за забравя за голямата картина, както и за своите цели и ценности. Той губи креативността си и способността си да променя своите решения.“

Организираният ум, от друга страна, се „носи по вълната“ (flow), или както се казва е „в зоната“. Това е състояние, в което сте напълно погълнати от задачата, с която се занимавате, и не се разсейвате с никакви външни фактори. Това състояние ви позволява да намирате удовлетворение в това, което правите, и да работите на пълен потенциал. Проучванията показват, че хората, които са „в зоната“ са пет пъти по-продуктивни от останалите.

Ето няколко стъпки, които ще ви помогнат да подредите мислите си и да се понесете по вълната:

Намерете здравословно ниво на предизвикателство

Когато човек прави нещо, той лесно губи фокус, ако задачата е твърде трудна или прекалено лесна. Хората са най-продуктивни, когато изпълняват задачи, които ги изправят пред здравословно предизвикателство  – нещо, което стимулира мозъка ни, но не е толкова сложно, че да ни затормозява, или толкова лесно, че да ни отегчава.

Поемете контрола върху емоциите си

Макар че не можем да контролираме начина, по който нещата около нас ни карат да се чувстваме, начинът, по който реагираме на тези стимули, зависи изцяло от нас. За да се научите да контролирате емоциите си, първо трябва да бъдете искрени със себе си по отношение на това какво точно чувствате и защо изпитвате точно тези емоции. Когато знаете причините за чувствата, които изпитвате, насочването им в позитивна посока е много по лесно.

Тайната на постигането на подобно ниво на разбиране минава през идентифицирането и отбелязването на емоциите в мига, в който ги изпивате. Описването на тези емоции с думи ги прави по-ясни и по-малко мистериозни. Това ще ви помогне да се отпуснете и да продължите напред. Ако обаче опитате да потиснете чувствата си, без да вникнете в техния източник, вие просто отлагате неизбежно и трупате емоции, които ви изяждат отвътре и ви пречат да се фокусирате.

Поддържайте концентрация

Всички знаем колко изнервящо може да бъде някой да ни разсейва с незначителни въпроси и искания, когато работим по нещо важно. Умът ни се нуждае от време, за да се фокусира напълно върху една единствена дейност, така че всяко едно прекъсване на концентрацията ни връща процеса в начална точка.

Изследванията показват, че човек се нуждае от 5 до 20 минути, за да съсредоточи изяло вниманието си върху едно нещо. Иначе казано, ако можете да избегнете разсейването в рамките на 20 минути, то вие увеличавате значително шансовете си да влезете в „зоната“. Най-добрият начин да постигнете това е като изключите или скриете от погледа си традиционните източници на разсейване (телефон, имейл, социални мрежи) и се отдадете само на една задача поне за 20 минути, дори и да не постигнете голям напредък по нея в този времеви период. Много вероятно е след изтичането на тези 20 минути нещата да потръгнат и продуктивността ви да достигне пикови нива.

Правете почивки

Нашите умове и тела просто не са създадени по такъв начин, че да работят на пълни обороти при продължителни периоди на работа. Макар че може да ви се струва, че най-добрият начин да си свършите работа навреме е да не ставате от бюрото в продължение на 8 часа, този подход може да удължи работния ви ден и да намали качеството на вашата работа. Проучванията показват, че най-ефективният подход към работата е 52-17, което ще рече 52 минути на работа без прекъсвания и разсейване, последвани от 17 минути почивка. Макар че създаването на толкова конкретен график не е особено реалистични, поне за повечето хора, най-малкото, което може да направите, е да се научите да си вземате по-чести кратки почивки.

...........................

Травис Брадбери, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

Редактор: Георги Георгиев / Мениджър Нюз