Хората до такава степен се ужасяват от тези 2 думи, че дори не посмях да ги включа в заглавието, защото никой не би прочел тази статия:

„Какво искаш?”

Често търсят един мой клиент за съвет. Преди да отговори, той задава на събеседника си въпроса: „Какво искаш?”

Повечето хора не разполагат с адекватен отговор. В такива случаи клиентът ми отговаря, „Тогава няма значение какъв съвет ще ти дам”.

Вероятно вече знаете, че околните – шефът, половинката, клиентите и колегите ви – очакват от вас да имате поне елементарен отговор. Дори рецепционистите ви задават вариация на този въпрос: „Как мога да Ви помогна?”

Така че, ако сте като повечето хора, ще излъжете. Измисляте си някакъв отговор на въпроса. Казвате, „Искам да съм щастлив” или „Искам да ме повишат”. Твърдите, че искате да продължите образованието си, или демонстрирате интерес към това, някой ден да заживеете в страна с топъл климат.

Но тогава поведението ви противоречи на вашия отговор и хората, които ви познават, се чувстват объркани. Казвате на шефа си, че целта ви за тази година е да станете по-уверени и настоятелни, но все още сте единственият човек, който вдига ръка, преди да изкаже мнение по време на съвещание.

Ето какво трябва да се случи: отговорът ви на този въпрос трябва да бъде толкова ясен, че да завладява всичките ви сетива, докато заспивате нощем. Трябва да упражнявате да виждате себе си такива, каквито искате да бъдете. Трябва да се запознавате с – и да изучавате – хора, които са постигнали онова, към което вие се стремите, и да вървите по техните стъпки.

Правите ли го? Вероятно не. Можете да заблуждавате околните, но не и себе си. Вялите мечти няма да ви направят щастливи, успешни, богати или продуктивни.

Хората, които сутрин се будят с гениално решение, вечер си лягат завладяни от някакъв конкретен проблем.

Атлетите, които печелят Олимпийски игри, прекарват 10 или 20 години, мечтаейки да изкачат почетната стълбица, и използват тези си мечти като стимул по време на усилените тренировки.

Ако сте отчаяни от липсата си на мотивация или напредък, проблемът ви най-вероятно не е липсата на талант или усилия от ваша страна.

Проблемът е, че все още не разполагате с адекватен, конкретен и категоричен отговор на въпроса: „Какво искаш?”  

Брус Касаноф, биографичен писател и професионален коуч, за LinkedIn.com

Източник: Мениджър Нюз