Ако сте работили или продължавате да работите за шеф, който е микромениджър, то много добре знаете колко трудно може да бъде да вършите работата си по възможно най-добрия начин, когато някой постоянно ви налага ограничения и ви казва какво да правите. Важно е обаче да знаете, че има начини да върнете поне някаква част от контрола върху собствената ви работа. За да постигнете това, трябва да се научите да използвате няколко фрази, които обезоръжават шефа микромениджър. Ето ги и тях:

1. Няма да ви изложа!

Ако обясните на шефа си, че ще правите всичко по силите си, за да го представяте в добра светлина, той няма да има причина постоянно да проверява дали изпълнявате неговите заръки и нареждания. Свикнал на отпор и противопоставяне от своите служители, микромениджърът оценяват добрите думи.

2. Кажете ми как искате това да бъде направено

Може да се спасите от постоянното надничане зад рамото, ако успеете да извлечете от микроменидъра всичката необходима информация за това какво точно се иска от вас още в самото начало. Това ще ви помогне да свършите работата си по най-добрия за вас начин и  същевременно с това да постигнете резултатите, които се очакват от вас

3. Успехът ви е важен за мен

Постарайте се да подхраните егото на вашия шеф и да го обедите, че неговият успех и този на компанията са от голямо значение за вас. Манията му за контрол със сигурност ще стане по поносима, ако той вярва, че всичко, което правите, е базирано на идеята, че той трябва да бъде представян в добра светлина.

4. Ще се справя отлично с тази задача

Когато уверите микромениджъра в качеството на вашата работа и демонстрирате, че искате да постигнете възможно най-добрия резултат, вие може да успокоите неговия неистов стремеж към перфекционизъм и да си спечелите свобода на действие.

5. Ценя вашите напътствия

Това е друг начин да обезоръжите микромениджъра с нещо позитивно. Ако покажете, че цените неговите съвети и се вслушвате в напътствията му, може да го убедите, че вие сами ще търсите неговата помощ, когато имате нужда от нея, вместо той да ви я предлага непрестанно, без дори да сте го искали.

6. Понякога разкривате неща за мен, които самият аз не осъзнавам

Тази фраза има силно въздействие върху егото на микромениджъра. Тя показва, че признавате неговия авторитет и познания и че сте готови да го потърсите за съвет, когато искате да знаете нещо повече както за работата, така и за личното ви представяне.

7. Зная, че искате да успея

Представянето на иначе лошите навици на микромениджъра в позитивна светлина може да бъде добър начин да го привлечете на ваша страна. Благодарете му за неговата загриженост и за времето и средствата, който той инвестира във вас. Това признание ще го успокои и ще го накара да ви даде повече автономност.

8. Ето как бих подходил аз към тази задача

Дайте на микромениджъра малко почивка, като му разкажете как бихте се справили с дадена задача, ако бяхте сами. Разкажете му за вашия план за действие, като същевременно с това покажете компетентност и ангажираност с работата.

9. Винаги съм отворен за критики

Когато показвате на микромениджъра, че сте готови да изслушвате неговите критики и че искате неговото напътствие и съвети, вие може да изградите с него стабилна връзка, която да се основава на взаимно доверие.

10. Постоянните промени и неспирното надничане зад рамото влияят на моята продуктивност

Ако нито една от предходните 9 фрази не води до желания ефект, бъдете искрени и му кажете истината директно. В крайна сметка, работата на лидера се оценява въз основа на постигнатото от неговия екип. Микромениджърът много добре знае, че проблемите с продуктивността на неговите служители ще се отразят негативно върху него. Ако има едно нещо, което той иска повече от това да държи всичко под контрол, е това той да изглежда добре в очите на другите

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог

Редактор: Георги Георгиев; Източник: Мениджър Нюз