Живеем в свят, в който понякога изглежда, че да си щастлив е задължение. Постоянните положителни послания ни заобикалят, виждаме през екрана на мобилния си телефон как всеки живее перфектния живот и изглежда, че да не бъдеш щастлив е най-големият бич, който се представя. Но въпреки че мнозина се опитват да прогонят тъгата, гнева или меланхолията от ежедневния си живот, тези понякога "неудобни" чувства също са необходими, за да живеят по "емоционално здрав" начин.

"Всички емоции, положителни, отрицателни и неутрални, имат стойност за човешкото оцеляване. Те имат цел и затова съществуват", разказва пред abc.es Айда Рубио, психолог и координатор на екипа от психолози TherapyChat. Според нея, често на хората им е трудно да разберат важността на негативните емоции, тъй като "обществото, в което живеем, се концептуализира около образ на успех и позитивност".

За какво са ни негативните емоции?

Все пак функциите на тези видове емоции са от съществено значение. Психологът Рафаел Сан Роман от платформата ifeel изброява някои от целите, които тези чувства имат. "Страхът например показва, че съществува опасност и затова трябва да се вземем решения, които да ни защитят от нея. Яростта ни дава необходимото активиране, за да се защитим от атака. Тъгата насърчава интроспекция. Вината ни създава усещането да различаваме доброто от лошото. Срамът ни помага да не се излагаме на публично презрение. Отвращението е от съществено значение за откриване на токсични агенти, които влизат в тялото ни или биха могли да го направят и по този начин да избегнем разболяване", добавя Рафаел Сан Роман. 

Важно е да се научите да управлявате добре тези видове емоции, съветва Айда Рубио. По думите й, първата стъпка е да обърнем внимание на чувството, а не да го отхвърляме и след това да се опитаме да разберем откъде идва и как е полезно за нас. "Един от начините е да попитаме тялото си какво чувства: Усещаме ли напрежение в ръцете? Свит ли ни е стомахът от притеснение? Чувстваме ли топлина по бузите си?", допълва професионалистът. 

Приемете проблема или го разрешете

След като се установи причината за проблема, трябва да се запитаме дали емоцията е подходящият отговор. Също така трябва да намерим начин да разрешим емоцията и проблема, който я причинява, а това включва вземане на решения, казва психологът и продължава: "Ако наистина не можете да направите нищо, за да промените ситуацията, която ви ядосва, по-добре я приемете. Опитайте се да изчистите ума си и да се включите в положителни дейности. Ако обаче има начин да промените ситуацията, действайте".

Въпреки че тези стъпки биха били оптималният начин за управление на тези видове емоции, Рафаел Сан Роман посочва, че често сме склонни да избягваме конфликтите, когато възникнат. "Избягваме ги, защото са неприятни, защото не винаги са добре разбрани и защото сме научили, че не е подходящо или здравословно да се чувстваме зле. Само че трябва да се научим да живеем с отрицателните си емоции по по-зрял начин", казва психологът. 

"Негативните емоции са върхът на айсберга, но отдолу има и други фактори, които го пораждат, като проблемна ситуация или лоши умения за управление на емоциите. Ако не се сблъскаме с емоцията, за нас е невъзможно да сме наясно с всичко това и да направим необходимите промени в живота си, за да поддържаме емоционалното благополучие", казва Аида Рубио. 

"Важно да се разбере, че подобно на положителните емоции, отрицателните са естествени, необходими и полезни, стига да бъдат преживяни и изразени по правилния начин, според обстоятелствата", припомня Рафаел Сан Роман. 

Източник: abc.es

Редактор: Нели Тодорова / Мениджър Нюз