В последно време минимализмът се превръща в популярна философия, при това далеч не само за дизайн и начина, по който изглеждат дигиталните и физическите продукти, но и като начин на живот, пише Design Taxi.

Все повече хора решават да обърнат гръб на консуматорските тенденции и вместо това да живеят, изповядвайки принципите на минимализма или чисто и просто това, че малкото понякога може да е повече.

Това разбиране печели доста привърженици в Япония, където модерният минимализъм се комбинира с традиционните принципи на Дзен философията. Фумио Сасаки е един подобен представител на това ново и набиращо скорост движение. Той притежава всичко на всичко само 150 вещи и твърди, че това е повече от достатъчно. Така например, гардеробът му се състои от три ризи, четири панталона и четири чифта чорапи.

Наоки Нумахата пък практикува "звуков минимализъм", опитвайки се да намали максимално шума около себе си. В свое интервю Нумахата твърди, че този подход му е помогнал да се чувства много по-добре и да се движи грациозно и тихо.

За други японци идеята за минимализъм има икономически измерения или пък се свързва с това, че в случай на природно бедствие като земетресение ще трябва да се грижат за по-малко предмети.

Вие бихте ли приели някоя форма на минимализъм, за да постигнете вътрешно удовлетворение и ако да, коя?