Вкаменелости на 120 000 до 140 000 години, открити в израелска каменоломна, са от клон на човешкото родословно дърво, съобщиха световните информационни агенции. Антрополози анализираха парчета от череп, долна челюст и зъб, намерени в Нешер Рамла през 2010 г. Те ги сравниха със стотици вкаменелости, намирани в различни райони на света.

Резултатите показват, че вкаменелостите вероятно са от хоминини, близки до неандерталците, със сходна форма на долната челюст и големи зъби. Приликите са достатъчно, за да бъде свързана групата с други популации, обитавали израелски пещери преди около 400 000 години.

"Зъбите имат някои уникални черти, които ни дават възможност да направим връзка между тези популации", каза антроположката Рахел Сариг от Телавивския университет.

Групата вероятно е живяла в района преди 400 000 до 100 000 години. От предишни изследвания е известно, че Хомо сапиенс също е живял по това време в района, предава БТА. 

Много специалисти мислят, че с пристигането на Хомо сапиенс в Европа е започнал упадъкът на неандерталците. В Близкия изток обаче това не е било така. Там те са съжителствали значително време, вероятно десетки хиляди години.

"Вкаменелостите от Нешер Рамла изглеждат междинни, вероятно предшественици на неандерталците", каза Ерик Делсън от колежа Леман в Ню Йорк, който не е участвал в изследването.

Резултатите от изследването са публикувани в рамките на две публикации в сп. "Сайънс", които може да прочетете ТУК и ТУК.

Източник: Мениджър Нюз