Когато става дума за отслабване, макаронените изделия попадат сред първите в списъка на забранените изкушения. Ново проучване обаче установи, че при подходящи условия те могат да ни помогнат да поддържаме здравословно тегло.

Може да сте забелязали, че в последните години се случва една тиха революция, свързана с храната. Традиционните „злодеи“ на здравословната диета – масло, сол, яйца – се изкарват невинни от нови изследвания, които оспорват официалните препоръки за хранене.

А сега учените ни казват, че няма смисъл да избягваме тестените изделия.

Нека все пак е ясно – никой не казва, че трябва да се тъпчете с масло, спагети със сметана и солени яйца. Старата поговорка „всичко с мярка“ никога не е била по-уместна.

Както обясняват учени от института Neuromed, когато се яде като част от здравословната средиземноморска диета, пастата е приятел в борбата с килограмите.

„В популярните възгледи, макаронените изделия се смятат за неподходяща храна, ако искате да отслабнете. Това кара много хора напълно да си ги забраняват“ – казва Личия Яковело, един от членовете на екипа.

„В светлината на това изследване, подобно отношение не е правилно. Говорим за фундаментален компонент от италианската средиземноморска традиция и няма причина той да се избягва.“

Яковело и колегите ѝ работят със случайна извадка от 14 402 участници на възраст над 35 от региона Мализе в Южна Италия. Друга група от 8964 участници на възраст над 18 са подбрани от цяла Италия и анализирани отделно.