На всеки може да се случи – включително на вас. Какво ще направите, ако сте си вкъщи и влезе крадец или се случи да се озовете на половин метър от пирани, или ако някой се опита да открадне колата ви под носа ви? Това не са ситуации, които се случват само на определени хора – всеки може да попадне в такава, затова е важно да сте подготвени, защото обикновено няма време за мислене и трябва да действате светкавично, а всяка грешка може да бъде фатална.

Първата част на материала можете да прочетете ТУК.

6. Ако ви преследва хипопотам.

Избягвайте: ако попаднете в обсега на хипопотам, не си и помисляйте да се промъквате близо до него. Хипопотамите изобщо не обичат изненадите. Избягвайте плитките води, защото това е любимо място на хипопотамите. Там са във вихъра на силите си и биха използвали огромните си тела, за да ви нападнат.

Мъжките са изключително агресивни по време на размножителния период.

Ако видите хипопотам да се прозява, имайте предвид, че най-вероятно изобщо не му се спи, а се готви да нападне.

Какво да направите: Ако хипопотамът оголи зъби насреща ви, трябва да побегнете незабавно. Опитайте се да намерите подслон или убежище, защото на практика е невъзможно да го надбягате. Пробвайте да тичате на зигзаг – по този начин значително ще го затрудните, защото огромното му тяло не е толкова гъвкаво и подвижно и по-бавно сменя посоката. От друга страна, ако сте във водата, започнете да плувате в обратната посока.

7. Ако някой до вас получава пристъп на гърчове.

    Избягвайте: не се опитвайте да държите човека легнал по гръб и още по-малко да контролирате движенията на тялото му. Не му давайте нищо за ядене или пиене. Не забравяйте, че пристъпът може да причини гълтане на езика. Не започвайте да му правите сърдечен масаж – дишането ще се възстанови от само себе си.

Какво да направите: нека не стоят прекалено много хора около пострадалия. Завъртете го така, че да легне настрани. По този начин ще подпомогнете дишането и ще предотвратите евентуално гълтане на езика. Ако болният носи очила или вратовръзка, внимателно ги свалете. Можете да подложите яке, сако или друга мека дреха под главата му, за да не се нарани.

8. Ако някой се опита да открадне колата ви.

    Избягвайте: повечето кражби на коли се случват, докато сте във или около колата си, затова обърнете внимание на детайлите около себе си. Например не паркирайте на слабо осветени улици, където някой може да ви нападне, докато излизате или влизате в колата си. Не оставяйте отворена вратата повече от необходимото и определено не отваряйте прозореца, докато не изключите двигателя.

Какво да направите: ако сте спрели на червен светофар, уверете се, че имате видимост към гумите на колата пред вас. Това означава, че има достатъчно място, за да маневрирате бързо и да отпрашите, ако някой се опита да открадне колата ви. Ако няма какво да направите, просто му дайте ключовете и ако сте с децата си, изведете първо тях от колата.

9. Ако се окаже, че плувате близо до пирани.

Избягвайте: първото и най-важно правило е да не влизате в река, в която е вероятно да има пирани. Особено ако имате открити рани! Друго важно нещо, което трябва да имате предвид, е, че не бива да пляскате и да сте прекалено шумни, за да не привлечете нежелана компания. Ако се окажете в някоя амазонска река по време на сухия период (между юни и декември), избягвайте водата като цяло. Обичайното меню на пираните е доста бедно по това време на годината и с охота биха се възползвали от други възможности за хранене, за да оцелеят.

Какво да направите: ако ви ухапе пираня, най-вероятно това единствено ухапване ще доведе до още заради кръвта. Затова, в случай че кървите, излезте от водата по най-бързия начин. Ако покрай вас има други хора във водата, непременно ги предупредете за опасността. Потърсете медицинска помощ за ухапването. Бактерията, която обичайно се открива в тропическите реки, е ъщо толкова опасна, колкото самото ухапване.

    Попадали ли сте в такава или подобна ситуация? Какво ви помогна да се справите?

Цветелина Велчева

Bright Side

Към първата част ТУК