На всеки може да се случи – включително на вас. Какво ще направите, ако сте си вкъщи и влезе крадец или се случи да се озовете на половин метър от пирани, или ако някой се опита да открадне колата ви под носа ви? Това не са ситуации, които се случват само на определени хора – всеки може да попадне в такава, затова е важно да сте подготвени, защото обикновено няма време за мислене и трябва да действате светкавично, а всяка грешка може да бъде фатална.

1. У дома влиза крадец, а вие сте си вкъщи.

Избягвайте:  повечето крадци ще избягат, ако осъзнаят, че домът не е празен. Ако случаят е такъв, не се правете на герой да хукнете да го гоните.

Какво да направите: запазете спокойствие. Уверете се, че наистина някой е влязъл в къщата ви, като се ослушате внимателно. Помислете дали можете да избягате отнякъде. Ако не, намерете добро скривалище и се обадете в полицията. Опитайте се да останете максимално тихи, като контролирате дишането си. В случай че виждате престъпника от мястото на скривалището си, опитайте се да запомните как изглежда, за да дадете показания по-късно.

2. Парашутът ви не се отваря. Буквално.

Скачате с парашут, но той не се отваря. Лош виц или самата ужасяваща реалност?

Избягвайте: един шведски професор казва, че ако главата ви сочи надолу, увеличавате скоростта на падане с до 400 км/ч. Следователно не само че ще се приземите по-бързо, но и шансовете ви за оцеляване са нищожни.

Какво да направите: лесно е да се каже, но все пак – опитайте се да запазите спокойствие. Изпънете цялото си тяло колкото можете повече – като струна. Това ще поддържа скоростта на падане около 200 км/ч. Докато летите стремително надолу, опитайте се да видите някое по-меко място за приземяване и насочете тялото си натам. Когато наближите земята, опитайте се рязко да смените позицията на тялото си така, че да паднете на краката си.

3. Ако заседнете в дълбока вода.

Гледате нищо и никакво поточе и решавате да нагазите в него. Или вземете, че се окажете главен герой в сериозно наводнение. Имайте предвид, че това може да ви поднесе неприятни изненади.

Избягвайте: не нагазвайте в течаща вода, която е по-дълбока от 30 см. Ако потокът е над глезените ви, спрете да вървите в посоката, в която става по-дълбоко. Течението може изведнъж да ви повлече. Ако около вас има електрически стълбове, не правете грешката да се хващате за тях. Особено с мокри ръце.       

Какво да направите: изключете всички електронни устройства, които носите. Ако се намирате пред дома си, с помощта на пръчка или тояга преминете през водата, като проверявате дъното. Ако попаднете на участък, който значително покрива глезените ви, веднага се върнете назад или сменете посоката. Най-голямата грешка е да подцените силата на водата.

4. Ако попаднете във виелица сред природата.

Избягвайте: първото, което трябва да запомните, че да ядете сняг е нещо много опасно. Температурата на тялото ви може рязко да се понижи и да изпаднете в хипотермия. Лекото облекло също може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Ако сте в колата си обаче, изключете двигателя и при никакви обстоятелства не го включвайте, докато виелицата не отшуми.

Какво да направите: Когато отивате сред природата и знаете, че ще има сняг, най-важното нещо е да сте добре облечени. Ако имате лошия късмет да се разрази буря, потърсете подходящо място, където да изградите нещо като снежна пещера, дълбока поне метър. Важно е да носите със себе си приспособления за палене на огън и се опитайте да ги използвате в пещерата. По този начин не само ще се стоплите, но и спасителите ще имат шанс да ви открият по-бързо.

5. Ако изригне вулкан в близост до дома ви.

Избягвайте: Отворените прозорци вероятно биха ви осигурили чудесна гледка, но за сметка на това да нанесат непоправими щети върху белите ви дробове. Ако се случи да сте навън, избягвайте напълно откритите пространства, защото по този начин отломките и лавата могат много по-лесно да стигнат до вас.

Какво да направите: затворете всички прозорци. Облечете дрехи с дълъг ръкав и дълги крачоли. Ако се намирате навън, намерете високо място, наведете глава надолу и се пазете от летящи отломки. Носете очила и увийте в някаква кърпа лицето си, за да предпазите очите си. Задължително почистете покрива на дома си от евентуални отломки, за да не се срути от прекомерната тежест.

Четете продължението ТУК.

Цветелина Велчева

Bright Side