Родителите си мислим, че винаги сме прави, че знаем кое е най-добро за децата ни, че никой няма да вземе по-добро решение за живота им от нас. Със сигурност им мислим доброто и ги обичаме безкрайно, но това не означава, че имаме контрол над живота им. Колкото и да не ни се иска да го признаем, понякога грешим и невинаги взимаме най-правилните решения, защото не можем да бъдем обективни.

Ето 5-те ситуации, в които родителите трябва да отстъпят:

1. Когато детето тръгне на спорт.

Искаме децата да обичат спорта и наистина това е за тяхно добро. Спортът ще даде на децата здраве, ще развие у тях умения за работа в екип, отговорност и чувство за целеустременост. Затова старайте са да не бъдете родителят, който злоупотребява със съдията, който влиза в пререкания с другите родители, ако някое от техните деца е бутнало вашето на терена например. Отстъпете. Трябва да научим децата на честна игра и уважение към другите.

Същото важи и за треньорите. Не им се обаждайте в странни часове, за да обсъждате защо детето ви е на пейката в следващия мач. Може да се окаже, че то просто все още не е достатъчно добро.

Някои психолози казват, че родителите никога не трябва да говорят, когато става въпрос за спорт - особено когато детето се „провали". От провалите могат да извлекат най-важните си уроци, оставете го да израства.

2. Когато детето не получава резултатите, които ви се иска.

Случва се учител да получи обаждане от родител, който настоява да преразгледа тест на детето й отпреди 3 месеца например. Аргументите са, че ако учителката успее да вдигне оценката в този клас, детето ще има достатъчно добър среден успех, което ще му помогне да кандидатства в по-добра гимназия. Отстъпете, не бъдете от тези родители, които правят „мечешка услуга“ на детето си.

Образователната система има много тясно определение за успех. Не се вслушвайте само в това определение. Разбира се, че ни се иска децата да се справят по най-добрия начин, но техният успех може да се състои в това, че обичат да учат, участват в много дейности и се социализират добре. Поздравете ги за усилията, които полагат в областите, в които са работили наистина усърдно. Не бъдете бележкари. Отстъпете.

По-важното е да помогнете на детето си да развие таланта, който носи у себе си – особено ако вече личи какво обича да прави, какво му носи удоволствие. Отличните оценки не са изобщо мерило за успех в живота. Старайте се да отгледате отличник в отношенията между хората, които да намери своето място под слънцето. Не гледайте другите и не позволявайте сравненията с тях да подкопават това, което знаете, че е важно.

3. Когато детето е в конфликт със съученик.

Ужасно е, когато детето ви има проблеми с приятелството. За известно време тези проблеми сякаш обхващат целия му живот. Всяко дете преминава през такъв период и всеки родител би искал да може да премахне болката. Въпреки това вдигането на телефона, за да се обадите на родителя на другото дете, или ходенето до училището определение не е решение. Отстъпете. Замълчете си, изчакайте.

Не забравяйте, че ако победите всички дракони, побеждавате и драконоубиеца. Признайте, че конфликтът и отхвърлянето са ужасни. Това е факт. Говорете с детето си, за да разберете как се чувства. Попитайте го какво смята да прави, има ли план за действие и ако няма, окуражете го, че това не е страшно, че времето ще му покаже кое е най-доброто решение. Най-важното е да му дадете подкрепата си и да знае, че сте до него, ако има нужда, но не се втурвайте да решавате вместо него проблемите, нито го притискайте да споделя, ако не иска да го прави – ще дойде моментът и за това.

4. Когато детето има проблеми в училище.

Трябва да приемете, че е напълно възможно идеалното ви дете всъщност да не е идеално. Разбира се, че не е. Няма идеален човек. Вие да не би да сте идеални? Повярвайте на учителите, когато ви казват, че дисциплината му е лоша. Не спорете с учителя, че детето не се държи така у дома, че това, което говори, е невъзможно или невярно. Просто се опитайте да приемете гледната точка на друг човек, на педагог, който има обективен поглед върху детето ви. Когато го направите, тогава ще можете да вземете адекватно решение, което да бъде в полза на детето.

Докато отричате, че има проблем, проблемът си остава и се задълбочава. Когато приемете, че има проблем, започвате да предприемате стъпки по разрешаването му.

Разберете, че децата ви у дома не са децата ви в училище. Приемете, че не познавате детето си напълно. Не заемайте отбранителна позиция. Учителите са ваши партньори в обучението на детето ви. Проучванията показват, че родителите, които работят с тях, а не срещу тях, ще видят по-добри резултати за детето си в социален и академичен план. Изградете тази връзка.

5. Когато детето постоянно разчита на вас, а не се учи.

За някои родители е щастие и утеха, че порасналите им деца все още имат нужда те да се грижат за прането, храната им и прочие. Хубаво е да бъдеш необходим, но когато постоянно изпълнявате задачи вместо детето си, а не изисквате от него да се грижи за себе си, не му правите услуга. Отстъпете.

На децата трябва да се възлагат отговорности, съобразени с възрастта им. Към гимназиална възраст те наистина трябва сами да организират училищната си чанта и да следят да изпълняват задълженията си - да се уверят, че имат готови домашно, обяд и спортен екип. Понякога те ще забравят и това е нормално. Всички забравяме нещо от време на време, но ако се окаже, че веднъж седмично занасяте обяда в училище, наистина трябва да признаете, че има пропуски в организационните умения на детето, и да му помогнете да ги преодолее.

Бонус утеха:

Мили родители, не се страхувайте, че отстъпването означава липса на участие. Дайте пространство за детето си. Трудно е, но то се нуждае от това, за да израства и крепне, да трупа опит от грешките си, да научи своите уроци. Най-важното е, че децата нямат нужда да „изпаднете от картинката4, а само да застанете от другата страна, да ги учите и подкрепяте.

По материали от lindastade.com