Когато започне любовна връзка, човек губи средно по двама приятели, показаха изследвания на екип от Оксфордския университет. Учените помолили 540 души на възраст над 18 години да оценят как се е променил броят на приятелите им след началото на последния им роман, предаде ВВС. Резултатите показали, че хората имат средно до пет близки приятели. При появата на нов любовник обаче броят им спадал с двама.

"Влюбените споделяха, че имат не пет, а четири близки приятели. Като имаме предвид, че единият от тях е новият любим, това означава, че те са се отказали от други двама", поясни професорът по еволюционна антропология Робин Дънбар.

Преди това учените изясниха, че максималното възможно количество приятели, което можем да имаме, е около 150 души. В социалната мрежа Facebook например хората имат средно 120-130 приятели. Тази цифра може да се разбие на няколко подразделения.

Това са например хората, с които се виждаме поне веднъж седмично, тези, към които се обръщаме, когато имаме проблем. Следват приятелите, които срещаме около веднъж месечно - тях учените наричат "съчувстващи познати". Те все пак са ни достатъчно близки, че ако един от тях си отиде, да ни е мъчно. Сред останалите са колеги, добри познати и хора, които просто поздравяваме на улицата.

Резултатите на учените от Оксфорд потвърждават разпространеното мнение, че любовта може да намали групата на "поддръжниците" ни. Според тях средно един член на семейството и един приятел отпадат от нашия кръг, когато любовта ни завърти главата.

"Вниманието ви напълно се съсредоточава върху романтичния партньор и затова просто не можете да се виждате с хора, с които ви свързват много общи неща. Вследствие на това някои от тези връзки започват да изстиват и постепенно да изпадат от близкия ви кръг", заключава Дънбар.