Дигиталните услуги за запознанства на хора онлайн са постигнали много повече от простата промяна на предпочитания начин за намиране на идеалната половинка. Оказва се, че те променят и фундаменталния начин, по който работят нашите социални мрежи.

Според учени, които са изследвали онлайн запознанствата, новият начин за търсене на любов и секс свързва обществата по съвсем нов начин и събаря много граници. А което е и много по-интересно, дори увеличава броя на силните дългосрочни връзки.

Съвсем доскоро връзките започваха с усмивка лице в лице и ръкостискане. Сега започват с натискане на бутона на мишката или движение на пръста по екрана на телефона. Стигмата върху онлайн запознанствата се изпари с годините.

Обществото може да бъде моделирано като мрежа с взаимосвързани пресечни точки.Там индивидите са точки и връзката между тях описва силата и вида на техните отношения. Повечето хора са свързани с около стотина точки, включително семейството и приятелите.Ние може да проследим връзката си с хора, като например известни актьори, в изненадващо малко стъпки. Колкото по-отдалечени са връзките толкова по-слаби са те, но техният брой е наистина малък, както до известни хора, така и до напълно неизвестни и случайни хора по планетата, с които си мислим, че нямаме никаква връзка.

Структурата на нашите връзки в модерното общество се характеризира с преминаването на практика на всякакви граници и с увеличаването на броя на силни връзки между хората.

Science Alert