Д-р Драузио Варела, роден на 1 януари 1943 в Сао Пауло, Бразилия, е бразилски лекар, педагог, учен и популяризатор на медицинската наука в пресата и телевизията, както и автор на бестселъри. Носител е нa Hoбeлoвa нaгpaдa зa мeдицинa пpeз 2010 г.

От позицията на човек, който се бори всеки ден да надхитри смъртта, който воюва в името на живота и е поглеждал в очите човек, който би дал всичко само за още един ден с любимите хора, знае, че повечето неща, за които се терзаем, са незначителни, дребнави, безсмислени. От позицията на своята мъдрост и житейски опит той споделя няколко прости правила, които са ключ към щастливия живот. Според него неспазването им е в основата на болестите днес.

Първото и най-важно правило според него е да се учим ДА НАМИРАМЕ РЕШЕНИЕ. За всеки проблем има решение. Ако няма, трябва да спрем да се тревожим и да оставим времето да подреди нещата от само себе си. Ако има какво да се направи, трябва да действаме, а не да оплакваме съдбата си. Времето е безценно. Вяра, оптимизъм – това е най-важното по пътя на търсене на решение. Негативизмът води след себе си още негативизъм.

След като сме потърсили решение, важно е ДА НАПРАВИМ ИЗБОР И ДА ДЕЙСТВАМЕ решително и категорично. Нерешителността е лошо качество и често е  пречка за постигането на целите. Неувереността в собствените способности може само да ни отдалечи от мечтаното бъдеще. Чрез собствените си решения и чрез изборите, които правим всеки ден, предопределяме съдбата си.

Може би най-важният ключ към вътрешната хармония е да запомним, че НЕ БИВА ДА ЖИВЕЕМ ТЪЖНИ ЖИВОТА СИ. Ако всеки ден се събуждаме намусени, неудовлетворени, нещастни, то няма как да привличаме нито положителни събития, нито позитивни хора. Можем само да множим негативите. Освен това cмexът, щacтиeтo, дoбpият xyмop и пoчивĸaтa са пътят към дългия живот, защото те се грижат не само за душевното, но и за физическото ни здраве. Усмивката и щастието са тepaпия и здpaвe!

За да сме щастливи, е важно ДА БЪДЕМ КАКВИТО СМЕ. Не да се опитваме да създадем грешна представа за себе си, за да се харесаме. Не да изневеряваме на вътрешните си потребности. Не да бъдем лицемерни и да слагаме маски пред другите. Независимо какви са подбудите ни, трябва да бъдем себе си, за да имаме вътрешна хармония.

Също така е добре да умее ДА ПРИЕМАМЕ РАЗЛИЧИЯТА. Хората са различни, имат различни убеждения, принципи, позиции. Не е нужно да ги споделяте, но ако искате да сте щастливи, е нужно да приемете този факт – че сме различни. Уважавайте чуждото пространство и чуждото мнение. Спорете, без да се карате. Приемайте.

От значение е да умеем ДА ИЗРАЗЯВАМЕ ЧУВСТВАТА СИ. Потискането на емоциите докарва болести. Ако таим всичко у себе си и не можем да дадем воля на гнева, тъгата, болката, сме застрашени от болести като язва, гастрит, гръбначни болки, дори рак.

Тези прости правила са ключът към щастието и пълноценният живот. Да не се сравняваме с другите. Да ценим това, което имаме. Да се будим с усмивка и да посрещаме с радост новия ден. Да се освобождаваме от гнева, ревността, завистта и всички други негативни емоции, които ни разяждат. Да бъдем благодарни и да прощаваме.