Какво ни подтиква да продължим напред? Какво изцежда силите ни? Меган Дала-Камина, водещ специалист по въпросите на женския възход, дава за списание „Psychology today“ съвети, с които да разберем по-добре себе си. 

За какво копнеете страстно в живота?

Възможно е някои да са чували вече този съвет, но той е в основата на нагласата, с която крачим през живота: да разберем какво наистина ни интересува, какво ни доставя удоволствие и ни зарежда с енергия, вместо да я изцежда. Следните въпроси могат да ви помогнат:

  1. Какво за последен път истински ви е радвало?
  2. Какво бихте направили, ако парите не играеха роля за решенията ви?
  3. Какво обичате да правите?
  4. Какво в момента ви интересува най-много?
  5. Какво ви е вълнувало за последен път (в положителен смисъл)?

    Отделете време да помислите върху отговорите. При това не е нужно да ги формулирате прецизно, а просто може да съставите списъци с асоциации към отделните въпроси, които да попълвате по всяко време. След това огледайте списъците и преценете интуитивно какво е най-важно за вас.

Кои ценности определяте като най-важни за вас?

Специално място в живота ви може да заемат семейните ценности, обществените теми или някаква религия. Запишете си кое е важно за вас и какво бихте искали да присъства повече в живота ви. Ако за вас е важно да бъдете социални и да помагате на другите, тогава е добра идея да се ангажирате с някаква обществена дейност – например свързана с бежанци, бездомни или други ощетени групи хора. Започнете с преглед на тематични области: например семейство, духовност, креативност, взаимоотношения или кариера. После разберете кои според вас са най-важни и как можете да ги доизградите.

Кои са силните ви страни?

Някои се затрудняват да отговорят на този въпрос. Но бъдете сигурни, че имате силни страни. Имате умения. Дори ако често не го осъзнавате. Ако не можете да прецените сами, ще ви помогне страничният поглед: кои ваши качества близките или приятелите ви възприемат като най-силни? А вие помислете кои занимания или задачи поглъщат изцяло времето и вниманието ви, така че забравяте всичко наоколо. Най-вероятно именно това са силните ви страни.

Кои са проблемите, които бихте искали да разрешите?

Често сме изправени пред много предизвикателства наведнъж, поради което ни е трудно да откроим най-съществения фактор. Затова последното е най-важно, ако става дума за разрешаване на проблеми. Кое ви натъжава, какво ви държи будни нощем, какво ви разстройва или ядосва? Намерите ли отговори на тези въпроси, можете да се заловите с нещата, които истински ви тормозят.

Какво още влияе положително върху живота ви

Има много неща, които можем да изпробваме, за да намерим повече смисъл в живота. Един от начините е да четем. Защото като четем за предизвикателствата и преодоляването им от други, можем да помогнем и на себе си, дори да не сме ги преживели. Така например онлайн списанието Greater Good представя научни изследвания и положителното им въздействие върху хората за по-щастлив живот и по-съпричастно общество. Може да помогне и като си записвате личните предизвикателства, които вече сте преодолели. Така ще добиете представа за собствените си възможности. Кои хора са ви повлияли положително? В какво сте надраснали себе си? Имате ли чувството, че сте стигнали до задънена улица в това, което правите? Тогава погледът на странични хора би могъл да ви стимулира за неща, за които сами никога не бихте помислили. Ето защо социалните контакти са чудесно средство, за да разчупите старите модели.