Сто процента сте чували този невероятен факт: човешкото тяло се обновява – на клетъчно ниво – на всеки седем години. Колко хубаво звучат тези страхотни научни факти. За съжаление, страхотните научни факти повечето пъти изобщо не са факти, следователно не са научни, което значи, че със сигурност не са страхотни. Но защо този забавен факт е толкова погрешен?

Подобно на много забавни „факти“ той се основава на реалността, но е опростен до степен, в която се превръща в измислица, която звучи хем вълнуващо, хем що-годе достоверно – и това е причината да не спираме да го повтаряме.

Помните ли забавния факт, че човешкото тяло съдържа десет пъти повече бактериални клетки, отколкото човешки? Оказа се, че не е вярно. Това мит циркулира от 1970 г. насам, и се основава на един странен, усукан факт, хвърлен в научна статия и цитиран в много научни доклади до съвсем неотдавна, пише Science Alert.

Тъжната истина, която трябва да приемем, е че не всичко, което четем, дори в рецензираните научни публикации, е факт.

Да се върнем на фактоида с „чисто новото тяло“. Както видеото на Sci Show по-долу обяснява, в организма ни непрекъснато умират и се регенерират клетки. Но скоростта, с която се обновяват, зависи от функцията на клетките.

Ето един забавен факт: клетките в стомаха и червата, веднага щом си свършат работата – да бъдат обилно поляти с пилешки крилца и стомашна киселина – само след ден-два се изхвърлят навън заедно със същите пилешки крилца.

Кожните клетки, които стоят на предна линия, за да ни защитават от патогените в околната среда, се лющят на няколко дни, но се сменят напълно на всеки няколко седмици – може би следващия път без пъпки? Като говорим за гадни възпалени неща, белите кръвни клетки, наречени неутрофили, които работят като бърза помощ в имунната система, траят само по няколко часа, преди да умрат и да бъдат изхвърлени под формата на гной в раната ви.

Костните клетки също се обновяват, но за да се регенерира скелетът, са нужни десет години.