Черупките от яйцата могат да са не по-малко полезни от вътрешната им част. Няколко начина за употреба на обикновените черупки от кокоши яйца:

Почистване на къщата

Фино смлените яйчени черупки могат да се употребяват за почистване на някои повърхности в кухнята и банята. Те се превръщат в нетоксична абразивна съставка за почистване на мръсотията, особено ако се смесят с малко течен сапун. Със сместа може да се почистят замърсената повърхност на термоса, на тигана и на тенджерата.

Отпушване на канализацията

Поставете няколко парчета от черупки, не твърде ситно натрошени или смлени, върху решетката на кухненската мивка. Те ще уловят по-големите парчета храна, за да не запушват канала. Когато водата ги натроши на ситно, черупките ще почистят тръбите.

Почистване кожата на лицето 

Слагат се няколко черупки в чашка с ябълков оцет и се накисват за няколко дена. Течността може да се употребява като противовъзпалителна смес за раздразнена кожа. За да възвърнете младежката гладкост на кожата се натрошават черупки и се нанесат върху кожата в комбинация с малко белтък. Изчаква се маската върху лицето да засъхне преди да се отмие от кожата с топла вода.