Психолози откриха първите експериментални доказателства за ефективността на нов начин, който помага да излезем от коловоза на вредните навици. Възможно е умишлено да „забравите“ старите навици, сочат експерименти, проведени в Регенсбургския университет в Германия.

Учените са установили, че е достатъчно само да  си кажете да забравите този навик веднага след като усетите, че го повтаряте. Това е ново допълнение към техниките за промяна на навиците, които са подкрепени от психологически изследвания.

Те са два типа:

  • Бързи реакции: да забележите, че сте предстои да повторите лошия навик и да промените реакцията си на момента.
  • Намерение за заместване: да изготвите предварителен конкретен план за това как ще се държите в ситуацията, в която се проявява нежелания навик. Например, ако огладнявате между храненията, да се погрижите да имате подръка ябълка, а не торта. 

Но дали е възможно да направите нещо след като вече сте извършили лошия навик? Новите експерименти доказват, че ако си кажете да забравите за нежелания навик е достатъчно, за да промените поведението си. Естествено, изследването е проверило тази процедура в контролирани лабораторни условия, а не във всекидневието. И все пак, не пречи всеки сам да опита дали работи на практика. 

Източник: PsyBlog