Ако се заредите с реалистични очаквания, е много по-вероятно да бъдете щастливи.

Психолозите споделят, че в практиката си срещат все повече хора, които са неудовлетворени от партньорите и връзките си като цяло поради две основни причини – социалните мрежи, които създават илюзорна представа за любов; и филмите/книгите, които създават идеални модели на взаимоотношения.

Еднакво вредно е да потъвате в която и да е недействителна форма на живот, представяйки си, че това непременно трябва да се случи и на вас. А ако не се случва, то със сигурност сте се провалили в любовния си живот и връзката си като цяло. Следователно сте нещастни.

Истината е, че най-сигурното средство, за да бъдете щастливи, е да спрете да се сравнявате с другите и да не си поставяте нереалистични очаквания.

Самонавиването също не помага.

Когато човек се сравнява с другите, има усещането, че всички са по-успели, по-влюбени, по-щастливи от него. Това невинаги е вярно, да не кажем почти никога. Просто отстрани всичко изглежда по-лесно и по-хубаво. Освен това не очаквайте хората (дори близките ви приятели) да споделят с вас тайните от кухнята на интимния си живот.

Това правило важи с още по-голяма сила за социалните мрежи. Никой няма да се снима, докато се кара с партньора си например. Не забравяйте, че в интернет виждате онова, което човек е решил да сподели за себе си – разбира се, това са моментите на щастие, към които би искал да се връща.

Вие не сте идеални, затова не очаквайте това и от партньора си.

Колкото по-бързо го възприемете като човек с недостатъци, но пък се съсредоточите върху добрите му качества, толкова по-голям шанс имате да постигнете вътрешна хармония и да бъдете щастливи.