Човекът в депресия е човек в нужда. Той много често не осъзнава сериозността на положението, в което се намира. По-страшното обаче е, когато другите подценяват ситуацията, защото те са тези, които трябва да бъдат от помощ и да дават кураж.

Депресията е много сериозно състояние, което изисква лечение. Много хора не си дават сметка за това, дори използват израза в ежедневието си: „Остави ме сега, в депресия съм!“ Истината е, че човекът в депресия никога няма да признае, че е в депресия – и то не толкова от срам, колкото от незнание.

Ето защо е изключително важно да не казвате тези неща на човек в депресия:

1. Мислех, че си по-силен!

Не знаете какво му е на страдащия. Подобна реплика може истински да смачка самочувствието и да опропасти душата. Всъщност нямате идея през какво преминава и колко малко завити от страдащия, колко малко неща са под контрола му.

2. Стегни се, всичко е в главата ти!

Когато някой изпитва истинско страдание и чуе, че си въобразява и всичко е в главата му, е доста обидно. Това е типичната реплика на хора, които не познават лицето на депресията. Не сте виновни, че не сте я срещали, но сте виновни, че не изпитвате емпатия.

3. Всички си имаме проблеми!

Разбира се, че всеки човек си има своите проблеми. Едва ли някой живее живот без трудности, страхове и перипетии. Разликата е, че човекът в депресия е толкова уязвим и смазан от усещането за отчаяние, безнадеждност и всепоглъщаща апатия, че границата между живота и смъртта е плашещо тънка. 

Ако не можете да помогнете на човек в депресия, старайте се да не му навредите, защото трябва да знаете, че това е коварен враг и борбата с него е трудна и продължителна.

Цветелина Велчева