Според проучване, представено на конгреса на американските педиатри в Бостън, родителите, които са зле с математиката, са опасни за здравето на децата си, пише EurekAlert!

 От него става ясно, че хората, които допускат грешки при четирите основни аритметични действия – събиране, изваждане, умножение и деление, бъркат и при дозировката на детските лекарства. Това важи с особена сила за медикаменти, които са под формата на микстури, капки или сиропи.

 В изследването са участвали 289 родители, чиито деца са на възраст до 8 години. За целите на експеримента възрастните трябвало да проведат терапевтичен курс, в който да дозират течност. Така станало ясно, че тези, чиито математически умения куцат, пет пъти по-често отмервали неправилна доза.

 Авторите на изследването препоръчват производителите на лекарства да обърнат сериозно внимание на резултатите и да пишат още по-подробни и разбираеми инструкции как трябва да се дават лекарства на децата – например чрез картинки за онагледяване на процеса, на които е показана мерителната чашка с правилното количество.