Емерой Бернардо обича да прекарва време сам със себе си, да медитира, да спортува и да работи. Когато излиза на вечеря с приятели, понякога той тихо наблюдава хорските изражения и език на тялото. Докато пазарува или изпълнява поръчки, често игнорира познатите си – прави се, че не ги познава, за да избегне салонните разговори.

И все пак, 27-годишният инструктор по танци от Глендейл, Калифорния, смята себе си за общителен и среща нови хора почти навсякъде – във фитнес залата, в „Старбъкс”, на летището. По партита г-н Бернардо често е човекът, който инициира танци и се хвали с движенията си.

Интроверт или екстроверт е г-н Бернардо? Всъщност, някъде по средата. Той е амбиверт .

Това разказва материал на "Уолстрийт джърнъл", представен от Мениджър NEWS. Ето как продължава историята. 

Личностните особености на екстровертността и интровертността са разположени върху спектър, като повечето експерти се фокусират върху двата му края. Сега обаче социалните психолози, бихейвиористите и бизнес експертите започват да се вглеждат по-внимателно в пренебрегнатата междинна категория – амбивертността – и да забелязват, че нейните представители може би имат лични и професионални предимства, заради своята адаптивност.

Експерите смятат, че личностните особености от спектъра са константа – те си проличават от ранна детска възраст и не подлежат на промяна. В единия край са екстровертите, които се зареждат от външната среда. Те обичат да са заобиколни от голям брой хора и да са център на вниманието, да нахвърлят идеи в компанията на други и често оформят мислите си, докато говорят. Когато са сами, лесно се отегчават или стават нервни.