Интровертите са хора, които са прекалено задълбочени в собствения си свят. Те са склонни да обръщат поглед навътре към душата си, да се самоанализират, да диалогизират със себе си, да потъват в задълбочени размисли. Екстровертите пък предпочитат шумните компании, не обичат да прекарват време със себе си, търсят винаги повод да се обадят на някого, да излязат с приятели, да се срещнат със света.

Ако чувствате, че не сте нито от едните, нито от другите, то вероятно вие сте амбиверт – да, точно така, учените назовават амбиверти хората, които носят у себе си черти и от двете групи – интроверти и екстроверти.

Амбивертите са и двете - те притежават черти, характерни и за двата типа темперамент, като нито един не е доминантен.

Ако следните мисли и предпочитания отговарят на вашия характер, то и вие спадате към тази категория.

Обичате хората. Но имате нужда от време за себе си.

Обичате да излизате, да се виждате с приятели, да се срещате с нови хора. Но не постоянно и не на всяка цена, имате нужда от почивка от света и презареждане.

Обичате да говорите, но понякога имате нужда да помълчите.

Понякога предпочитате да отидете на парти и да се веселите до сутринта, но друг път бихте искали да си останете вкъщи с хубава книга или приятен филм.

Учените предупреждават, че амбивертите не бива да се стремят да се придържат към един от двата типа поведение, а да запазват тази „златна среда“ и да следват нуждата на душата си, защото иначе биха се почувствали нещастни и изтощени. Не играйте роля, а бъдете себе си – вие сте цветни, адаптивни и богати душевно хора.

Цветелина Велчева