Открийте дали идеалният ви партньор е интроверт или екстроверт! Как ли? Ще го познаете по лицето.

За целта трябва да отговорите на 20 въпроса и да оцените 20 двойки компютърно манипулирани лица като повече или по-малко привлекателни. Не се притеснявайте, че ще виждате същите лица отново и отново. Учените са нанесли в тях тънки разлики. Просто решете теста (на английски) и се забавлявайте!

Тестът показва дали се чувствате по-привлечени от интровертни, или от екстровертни лица. Според авторите на теста екстровертите, които са по-спокойни и уверени в себе си, по-често се усмихват, гледат в очите и изглеждат отпуснати и релаксирани. За разлика от тях, интровертите, които по дефиниция са по-резервирани, правят по-малко мимики, когато общуват с другите. Компютърно манипулираните лица опитват да предадат именно тези разлики в характера и личността, изписани върху едни и същи черти.

Според проф. Роберт Зайонц от Станфордския университет това външно показване на вътрешния свят има важно значение за начина, по който си избираме партньори. Според неговите проучвания дълготрайните партньори имат сходен темперамент. Той, разбира се, може да се моделира с времето чрез споделения опит. Авторите на теста обаче очакват хората, описали се в началото като интроверти, да предпочетат лицата на себеподобните и обратно.

Възможно е да си търсим партньори, които гледат на живота по същия начин като нас самите. И че хората се отнасят към характера и личността като към генетична характеристика. Тестът, който току-що направихте, е истински научен тест, който със съдействието на Би Би Си ще помогне на изследователите да разберат повече за ролята на личността в спонтанните човешки взаимоотношения и реакции. Тестът е дело на професор Дейвид Перет и д-р Тони Литъл от университета „Сейнт Андрюс” във Великобритания.