Сигурно ви се е случвало да страдате от безсъние. Хората от вас ви затрупват със съвети. Често намеренията им са добри, но нищо о това, което ви казват, не действа. Дори напротив - препоръките им влошават ситуацията, вместо да я подобрят.  

Екип от психолози е изследвал 31 партньори на хора, страдащи от безсъние. Те са искали да проверят как са се опитвали да помогнат на своите половинки. Резултатите от изследването се оказали притеснителни.

74% от хората са били окуражавани да си лягат по-рано или по-късно от часа, в който са свикнали.

Това обаче е напълно погрешно!

Всъщност, ефективните и успешни лечения на безсъние препоръчват хората да си лягат винаги по едно и също време. Това е ключова стъпка по пътя на установяването на стандартна рутинна практика, която ще регулира режима на сън ефективно.  Лягането по-рано от обикновено всъщност влошава безсънието, защото страдащите ще останат в леглото по-дълго, мислейки си защо не могат да заспят.

42% от хората са са казвали на страдащите от безсъние да почетат книга или да погледат телевизия преди лягане. Това също е напълно погрешно! Най-добре е леглото да се пази само за спане. Умът има нужда да научи, че връзката между леглото и съня е единствена. Ако свикне, че в леглото се гледа телевизия или се чете книга, това ще намали вероятността да се заспива лесно. Да не говорим, че телевизия (както всякакви дисплеи) трябва да се избягват изцяло в спалнята, защото стимулират и възбуждат мозъка, което е точно обратното на необходимото за лесно заспиване.

35% от партньорите са препоръчвали на своите половинки, страдащите от безсъние, да пият кофеинови напитки, да подремват през деня и да намалят активността си като цяло. Което отново е напълно погрешно! Дневните дрямки могат да влошат ситуацията, защото променят рутината на заспиване през нощта. Намаляването на активността през деня също пречи, защото те ще са по-възбудени вечерта. Последно, пиенето на стимуланти очевидно е лоша идея, ако се опитвате да заспите. 

Източник: Psy Blog