Ако наистина искате, можете да помагате на хората. Дори по -късно да ви счетат за не особено добър човек, поне вие ​​сами ще носите отговорност за избора си. В края на краищата от ранна възраст ни учат, че да се помага е добро дело, но често се оказва вредно за нас.

Защо се случва така?

Защото не умеем да разбираме хората и да им помагаме правилно. Невинаги това, за което човек иска помощ, ще му бъде от полза. А ние дори не се замисляме за подобни неща.

Случай от практиката: едно момиче страдаше от несправедливото отношение на майка си към себе си и наистина искаше да си тръгне от нея, но нямаше достатъчно пари за това. И така тя срещна млад мъж, който, след като научи за нейния проблем, се зае да спаси младата красавица от „дракона“. Спаси я . С майка си тя ограничи общуването си до минимум, но бе много разстроена от това – майка и все пак.

Но след това се появиха редица проблеми в живота и, като често се караше с младия мъж. И тя се обърна към майка си от отчаяние и тя любезно й помогна. След това те постепенно започнаха да установяват нормални отношения и тя се раздели с младия мъж и започна да вярва, че именно заради него отношенията й с майка й били лоши.

Какъв извод може да се направи тук? Има ситуации и уроци в живота, през които човек трябва да премине сам и е по -добре да не задълбава в това. Да, душата се бори и сърцето бие трескаво, гледайки как някой се измъчва, но е по -добре да помислите още веднъж и да претеглите всичко, преди да се втурнете на помощ.

Известният писател и философ Сергей Николаевич Лазарев обяснява на кои хора е по -добре да не се помага:

„На онези, които са алчни, завистливи, агресивни, жестоки, не бива да се помага. Възможно е да се окаже минимална помощ в критична ситуация, за да се спасят душите и животът им. Но редовната помощ за такива хора ще предизвика експлозия от неблагодарност от тяхна страна. Те ще ви отмъстят и ще постъпят правилно, защото вие, укрепвайки физическото и духовното им благосъстояние, убивате душата им."

Ето защо, ако някой е отговорил на вашата помощ с неблагодарност, не бързайте да се отречете от всички хора. Просто знайте, че именно този човек трябва сам да се справи с проблема, за свое добро. Така че за всички да е добре.

Източник: cluber.com.ua