Преди да навърши година и половина, детето още не е готово да се научи да ходи в гърне, твърдят учени пред  detstrana.ru. Те са доказали, че повечето хлапета са готови да се приучат към гърне след 18-месечна възраст – именно на година и половина те започват да разбират какво и защо е необходимо да правят в него.

Преди 18-24 месеца то просто не може да контролира пикочния мехур и червата и те се изпразват автоматично, тъй като мускулите още не са укрепнали достатъчно.

Бебето не осъзнава, че иска да отиде в тоалетна. Когато пикочният мехур или червата се напълват, по нервите се предава сигнал в гръбначния мозък, а после и в главния и така детето разбира, че иска да пишка или да ака. Чак тогава то може осъзнато да седне на гърнето и да си свърши работата.

Ранното поставяне на гърне може да породи проблеми

Много лекари мислят, че преди детето да се е научило да сдържа и отпуска мускулите си по свое желание, е прекалено рано да бъде приучвано да ходи в гърне и това може да причини различни трудности в бъдеще.

Отсъствие на навици

За готовността на хлапето да усвои урока с гърнето говорят следните навици: то вече умее да се навежда, да кляка и да става, да си сваля гащите самичко, да разбира какво му говорите, както и да изпитва чувство на дискомфорт, ако бельото му е мокро или изцапано.

Емоционална незрялост

Повечето деца започват да разбират и с желание да изпълняват желанията на мама, да слушат нейните съвети на около 2 г. В тази възраст на малките им е приятно да доставят радост на родителите си, гордеят се със своите постижения и усвояват нови навици.

Играта е преди всичко

До 2 г. децата често се заиграват и закъсняват да седнат на гърнето – нормално е. Те още не възприемат този смешен предмет по предназначение.

Ако гърнето буди интерес у съвсем малкото дете, то е защото си мисли, че е поредната играчка. Чак по-късно схваща за какво се използва.

Честото и дълго седене разваля настроението

Малките хич не обичат да се задържат дълго на гърнето – наоколо е пълно с какви ли не интересни и нови неща. Чак към 2-годишна възраст те могат осъзнато да „помедитират на трона“.

Ранното приучване към гърне може да провокира протести

Детето категорично отказва да седне на гърненцето? Може да не е "узряло" да разбере вътрешните процеси, свързани с пълненето или изпразването на пикочния мехур, и родителските "команди" да го карат единствено да се бунтува.

Двегодишното може да усвои навика за няколко дни.

И колкото по-рано се заемете с приучването към гърне, толкова повече усилия ще се изискват. А когато поотрасне, начинанието ще се увенчае по-бързо и по-лесно с успех.

Когато решите, че моментът за обучението в тази посока е назрял, имайте предвид следните неща:

Мъничето може да се изплаши

Често се случва отначало да си сяда спокойно на гърнето, но не след дълго реагира истерично на всички опити да го сложите. Спомнете си кога за последен път е било спокойно, от какво може да се е изплашило – от рязък звук, от хлопната врата, от студената повърхност на гърнето? Или пък някой му се е скарал, че седи прекалено дълго?

Открийте източника на страха и го неутрализирайте.

Може да не се чувства добре

Истериите, капризите, липсата на апетит, напишканите гащи може да са признак, че детето не се чувства добре, и бунтът срещу гърнето да е израз именно на това неразположение.

В този случай е добре да се запасите с памперси. Когато всичко се размине, ще се върнете към гърнето.

Стресира се

Преди раждането на сестричето му детето си е ходело спокойно на гърне, но когато у дома се появява още едно бебе, момченцето престава – това е обичайна реакция на стреса. Стресиращи ситуации могат да бъдат пътувания, развод, дори банален семеен спор.

Не бързайте да купувате нови памперси – ситуацията е поправима, стига да я овладеете:

Не се карайте на детето

Не му се карайте, че още не е готово, не го подканвайте нервно, не го карайте насила да стои прекалено дълго, за да не се отврати от процеса.

Гърнето трябва да бъде удобно

Ако му е неприятно да стои на него, може самото гърне да е студено, неустойчиво, грозно – сменете го.

И най-важното – настройте се позитивно. В игри и закачки се прескача всяка бариера, само бъдете спокойни, уверени и усмихнати! 

Източник: Новите родители