Има различни съвети за максимално лесно и комфортно преминаване от практичните памперси към ползването на гърне. Някои наистина помагат, други по-скоро имат успокояващ ефект върху майката, че все пак прави нещо в тази посока.

Как обаче да се случи махането на памперса през зимата? Да, в жилището със сигурност е топло, но няма как да сравняваме студения сезон с топлото време, когато детето носи малко дрехи, а често е оставено и само по потниче и гащички. Което определено прави всичко много по-лесно.

Има обаче успешни стратегии и за зимата. Ето 7 полезни и наистина работещи съвета от Елена Дел Пра, специалист и автор на книгата Via il paper. Може да ви изглеждат на пръв поглед твърде общи, но точно в студеното време, ще ви бъдат изключително полезни. Според нея най-важната и първа стъпка е следването на детето, а не съобразяването със сезона. Ако то е готово за махане на памперса през зимата, не чакайте да стане лято, а използвайте момента.

1. Как да разпознаете, че детето е вече готово

„Няма как да планирате с точност във времето кога да започне използването на гърнето. Но колкото по-рано запознаете детето с него, толкова повече шансове имате това да стане по естествен начин“, казва експертът. Като под „ранно възпитание“ тя има предвид малките стъпки, които родителите могат да предложат на детето си, за да се сприятели със страшното гърне.

„Става дума за наблюдаване на ритмите на детето и тяхното предвиждане“, уточнява Елена Дел Пра. След като детето вече познава гърнето, то само ще ви подскаже кога е готово за махане на памперса, без значение на сезона. Една от първите подсказки е сухият памперс за повече от два часа.

И не се плашеше от зимния сезон. Тогава сте по-дълго заедно на закрито и това дава отлични възможности за по-старателно наблюдаване на малкото.

2. Направете си рутина

Добре е да си напомняте, че всяко дете е различно. И невинаги писаните съвети и правила важат за вашето. Затова е важно и да го наблюдавате, за да се ориентирате кое е предпочитаното от него време, в което се разтоварва. Така може да опитате да го изпреварите като му предложите гърнето.

Опитайте да превърнете това в рутина, използвайки методите на играта. „Някои родители казват, че когато е под формата на игра, която започва от детската стая, приучаването към гърне става много по-лесно“, твърди специалистът.

3. Дайте му време

Необходимата ангажираност понякога изтощава родителите. Свикването с гърнето може да отнеме доста време или да се забави твърде дълго. Съветът на Елена Дел Пра е да не се тревожите, защото всяко дете има свой собствен ритъм.

Важното е да не настоявате и да не предавате вашето безпокойство на малкото, защото това още повече ще усложни нещата. Бъдете максимално спокойни и опитайте да следвате установената вече рутина, дори да не се получава.