Преходът от памперс към гърне е важен етап от развитието на бебето. Не е изненадващо, че всички родители с нетърпение очакват детето им някак си да се заинтересува от гърнето.
Въпреки това, ако то не бърза да се раздели с памперса, не трябва да се притеснявате или да го притискате.
Обикновено то е готово да използва гърнето, когато започне уверено да стои на краката си и да ходи самостоятелно – тоест между 1 и 2 години.
За да може подпомогнете процеса, обърнете внимание на някои от тези нюанси.
Педиатърът д-р Алексей Ресненко дава полезни насоки в помощ на родителите.

С всички удобства

За успеха на начинанието е важно детето да седи правилно на гърнето: леко разтворило крака (като на конче), с изправен гръб или леко наклонено напред.
Освен това на мъника трябва да му е удобно, иначе следващия път няма да можете да го убедите да повтори „процедурата“.
Процесът на ставане и сядане не трябва да създава затруднения, затова при избора на гърне обърнете внимание на така наречените анатомични модели. Те следват формата на тялото, имат облегалка за поддържане на кръста, а понякога и малка дръжка, за която е удобно да се хваща.

Внимание! Когато избирате гърне с формата на животно или кола, се уверете, че ще ви е удобно лесно да изваждате цукалото.

Правила за безопасност 

Трудно е да задържите бебето на едно място дълго време. Дори и на гърнето то ще се върти. Затова едно от основните изисквания е стабилността. Не забравяйте, че ако веднъж падне от гърнето, то може категорично да откаже да седне отново.

Хигиена

Гърнето се използва постоянно, затова трябва да бъде идеално чисто: наличието на дребни декоративни елементи, издатини и вдлъбнатини, значително ще усложни почистването му. 

Въпрос на навик

Не се обезсърчавайте, ако мъникът категорично откаже да седне на гърнето. Поставете кукуто на най-видно място в детската стая и бъдете търпеливи. Скоро то ще свикне с тази новост в интериора и ще насочи вниманието си към нея. А, за да може бързо да разбере предназначението му, организирайте специално театрално представление с помощта на играчки.
Внимание! В никакъв случай не насилвайте детето да седи на гърнето, ако не иска да го прави.

Спазвайте мярката

Когато избирате гърне, не се изкушавайте да купувате дизайнерски шедьоври. Детето трябва перфектно да разбере за какво служи гърнето. Различни бутони, копчета и картинки ще отклонят вниманието му от процеса, а дългият престой върху кукуто не се отразява добре на здравето му.

Новите родители