Бебето да се слага на гърне на време – нито много рано, нито твърде късно, съветват US педиатри. Защото както бързането, така и закъснението да му създадем този хигиенен навик, имат нежелани последици, пише rambler.ru.

Учени от университета „Уейк Форес“ анализирали данни при деца, които се напикават  или пък страдат от запек, като провели анкета сред родителите. Така открили връзка между периода, в който детето се слага за първи път на гърне и тези най-чести проблеми в ранна възраст.

„Ако детето се сложи на гърне, преди да навърши 2 години, рискът да започне да се напикава през деня и да не задържа урина е по-висок. Още по-висок е, ако детето започне да се приучава към гърнето след 3-годишна възраст“, твърдят учените.

Според техните проучвания 7 от всеки 10 деца, които са сложени за първи път на гърне след 3 г., често страдат от запек, а през деня се напикават в гащите. 
Освен това те установили, че колкото по-дълго време хлапето остане с памперси, толкова рефлексът да задържа урина остава „приспан“.

US педиатрите препоръчват майките да започнат да слагат детето на гърне в периода след като навърши 2 години, но преди третата.
И веднага се презастраховат като обясняват, че има индивидуални особености и винаги трябва да се взема предвид здравословното състояние на детето както и степента му на готовност да усвои този хигиенен навик.

Новите родители