Четиринадесетгодишната възраст е ключов период от развитието на децата. От една страна те започват да учат в гимназия, а от друга - с всеки изминал ден се приближават до това да бъдат отговорни и зрели възрастни. Този преход е едновременно вълнуващ и предизвикателен както за тях, така и за вас като родители. Тийнейджърите стават по-независими, започват да търсят идентичността си и да откриват своите силни и слаби страни.

Да бъдеш родител на тийнейджър определено е предизвикателство, но също така може да бъде интересно и забавно особено когато знаете какво да очаквате. Ето кои са физическите, емоционалните, социалните, езиковите и когнитивните промени, за които да се подготвите.

Физическо развитие

До тази възраст повечето четиринадесетгодишни са влезли в пубертета. Ако за вашето дете той все още не е настъпил, не се притеснявайте. Растежът и развитието са уникални и различни при всяко дете. Но ако сте загрижени, не се страхувайте да попитате вашия педиатър.

В този период момичетата и момчетата имат окосмяване по пубиса и под мишниците. Момичетата започват менструалния си цикъл и имат растеж на гърдите, докато за момчетата е характерно уголемяването на тестисите и пениса.

Промяната във физиката може да бъде повод както за гордост, така и за безпокойство. Някои тийнейджъри се радват, че вече имат тяло на възрастен, докато други са смутени и объркани от промените, които виждат в огледалото.

Независимо дали навлизат в пубертета по-рано или по-късно, момичетата и момчетата непрекъснато се сравняват със своите връстници. Те започват да се тревожат за теглото и външния си вид. Също така може да забележите, че се чувстват некомфортно в тялото си и трудно се възприемат.

Емоционално и социално развитие

Четиринадесетгодишните живеят с представата, че знаят и могат всичко. Така че не се изненадвайте, ако вашето дете често спори с вас, настоява че винаги е право и ви казва, че нищо не разбирате.

Характерно за тази възраст е променливото настроение - един ден тийнейджърите се чувстват добре и са щастливи, а на следващия ден са тъжни и унили. Типична за повечето от тях е и липсата на самочувствие. Те често са неуверени в себе си и не вярват, че ще се справят с всички задачи.

Всеки тийнейджър преминава през този период по свой начин. По-затворените и интровертни деца предпочитат да остават сами, да си водят дневник и да слушат музика вкъщи. По-комуникативните и екстровертни деца се справят с проблемите, като ги обсъждат с приятели и често излизат навън, за да се забавляват.

Колкото и да ви се иска да не е вярно, четиринадестгодишните се срамуват от родителите си. Например може да забележите, че те не желаят да бъдете вкъщи, когато се събират с приятели, или не искат другите да видят, че вие ги водите на някое танцово или спортно събитие.

Също така е нормално детето да спре да ви се доверява. В този период тийнейджърите са по-склонни да се допитват до приятелите си за съвет. „На тази възраст тийнейджърите често имат смесени чувства към своите родители“, казва д-р Сегура. „Те не искат непременно напълно да се откъснат от тях, но разчитането на приятелите им е голяма част от тяхното развитие“.

За тийнейджърите е много важно да бъдат харесвани и приети от своите връстници в гимназията. В този период индивидуалността е изместена от желанието да бъдеш част от групата. Възможно е вашето дете да се чувства тревожно, ако усеща, че не се вписва. Това може да повлияе на неговото самочувствие и да го накара да се затвори още повече в себе си.

Продължава на страницата на Новите родители