Шестнадесетгодишната възраст е важен етап от развитието на децата. Те стават по-осъзнати и започват да планират бъдещето си. За повечето родители тийнейджърството е предизвикателство. То носи както моменти на радост и гордост, така и някои разочароващи постъпки от страна на детето.

Ключът към справянето с този период е в балансирания подход и подготовката. За тази цел помага да знаете какво преживява вашият тийнейджър. В тази статия ще разберете повече за промените, които настъпват в неговото физическо, емоционално, социално, езиково и когнитивно развитие. Също така ще откриете някои съвети за това как да му помогнете да мине през този период по-лесно.

Физическо развитие

В тази възраст се забелязва разликата между нивото на развитие на двата пола. Повечето момичета вече са към неговия край и започват да забавят растежа си, докато някои момчетата тепърва навлизат в пубертета. Характерно за юношите е наддаването на тегло, окосмяването по лицето и преразпределението на техните мастни модели.

Възможно е да забележите тенденция вашето дете да спи по-дълго и да се храни повече. Това е свързано с растежа, през който преминава. Също така промените в неговия циркаден ритъм може да го карат да стои будно до късно през нощта и след това да спи до по-късно през деня.

В тази възраст повечето тийнейджъри започват да се тревожат за начина, по който изглеждат и обръщат голямо внимание на външния си вид. Изследвания показват, че около 50% от момичетата между 15 и 18 години са на диета. Това до голяма степен е повлияно от стремежът им към по-слабо тяло, наложен от социалните мрежи и медиите.

Емоционално и социално развитие

Шестнадесетгодишните показват повече независимост и започват да вземат самостоятелни решения. Понякога тези решения няма да ви се струват правилни, но те са неизменна част от тийнейджърството.

„В този период децата се доверяват повече на мнението на своите приятели и не слушат какво им казват родителите“, казва д-р Рим. „Те невинаги ще разпознават последствията от своите решения, но грешките са част от израстването и понякога е важно да бъдат направени“.

Обръщайте внимание на промените в настроението и поведението на вашия тийнейджър особено когато той изглежда тъжен, разстроен или депресиран. Говорете с него и се опитайте да решите проблема по този начин.

Характерно за тийнейджърите е, че прекарват по-малко време със своето семейство и предпочитат да общуват с приятелите си. По-екстровертните деца обичат да излизат навън и да се социализират. По-интровертните деца минават през този период, като се усамотяват вкъщи и отделят време за своите хобита и интереси.

Езиково и когнитивно развитие

В тази възраст тийнейджърите не мислят само за собствения си живот. Те започват да разсъждават над това как работи светът и какво е тяхното място в него. 
Шестнадесетгодишните усъвършенстват своето абстрактно мислене. Също така подобряват умението си за решаване на проблеми и действат по-зряло в различни ситуации. Въпреки това те невинаги предвиждат последствията и в някои моменти може да действат неразумно.

В този период едно от предизвикателствата, пред което са изправени много тийнейджъри, е прекомерното планиране на бъдещето. Огромната амбиция и затрупването със задачи не са непременно добри за тяхното развитие.

Важно е тийнейджърите да имат достатъчно свободно време и дни за почивка. Тогава те могат да правят нещо, което им е приятно - да се отдадат на своето хоби, да четат книги или да гледат видеа на любимия си влогър.

Новите родители