Куклите са любими играчки на момиченцата, откакто свят светува. Дори да обичат да се забавляват и с друго като колички и т.н., куклите си остават най-любими и незаменими. Почти всяко момиченце има или си мечтае да има един още по-особен вид кукли: Барби.

В днешно време са по-достъпни, но преди няколко десетилетия бяха истинска мечта за по-голямата част от децата.

Куклата Барби всъщност си има история. За първи път е пусната в продажба през 1959 г. в щата Уисконсин, САЩ. Нейна „майка“ е Рут Хандлер. Пълното име на Барби е Барбара Милисънт Робъртс. През 2001 година започват да се правят филми за Барби. Куклата е висока между 26 и 50 см.

Повечето момиченца имат поне един екземпляр от тази красавица, но никоя от тях не е струвала 200 000 евро.

За невероятната сума от 302 500 долара е била продадена на търг в аукционната къща „Кристис“ в Ню Йорк Барби Стефано Кантури - това е най-скъпата кукла в света. Диамантената й огърлица се състои от 3 карата бял диамант, 1 карат розов диамант, а вечерната й рокля с голи рамене, както и пантофките й са изработени от световноизвестния дизайнер Стефано Кантури.

Куклата е създадена за Организацията за борба с рака на гърдата и приходите й са дарени именно за изследвания в тази област.