Новите серии на куклите Барби влизат в тон със съвременния живот и освен с различен цвят на кожата, вече се предлагат и такива с физически недъзи – с протези, с витилиго, без коса, в инвалиден стол.
Родителите се питат как това се отразява на психиката на детето. Ето отговора на психоложката Олга Романив. 

За какво служат куклите

Играейки с тях детето опознава света. И те работят като инструмент, това да стане по понятен за хлапето начин.
Психолозите обясняват, че „куклата“ е широко понятие и включва не само тези с дълги коси и красиви дрехи, но също така войници, животни, персонажи от анимационни филми, всякакви фигури, които изобразяват и символизират истинския живот. Задачата им е една – да помогнат на хлапето да моделира ситуации, да възпроизвежда сцени, диалози и чувства близки до реалността.

Така помагат детето да се изгради като личност

Детето добре разбира, че куклата войник не е истински реален войник, нито вярва, че лъвът, с който си играе, е жив. То обаче може да сравни и да измисли самостоятелна игра и „роля“ за всеки от тях.
Възрастният човек приема играчката по-скоро като подарък, а не като инструмент за изучаване на света. Нетипичните кукли – с очила, дебели, плешиви или с някакво заболяване, за него са грозни, плашещи... и понякога смята, че те могат да навредят на психиката на детето. Затова предпочита да купува красиви кукли.

Играчките обаче имат друга цел – те трябва да развиват мисленето, да дадат представа на детето как е устроен светът