Спомняте ли си кога за последен път вървяхте с усмивка на уста и с усещането, че каквото и да се случва, всичко ще бъде наред, пита Science Alert?

С други думи, кога бе последният път, когато се чувствахте наистина щастливи?

Това е едно чудесно, но често убягващо ни чувство и мнозина от нас не го изпитват достатъчно. Нещо повече, струва ни се, че стремежът към повече пари, по-добра кариера и сериозна връзка са начините, по които можем да го постигнем. Но това не е вярно и всъщност е опасна заблуда, предупреждават психолози.

За да измерят нивото на щастието, учените често прибягват до различни изследвания и анкети, които всъщност показват, че доста голяма част от усещането за щастие всъщност е генетична. Според някои проучвания, до 30 процента от щастието се обяснява с генетични причини, а около 60 процента идва от настроението ни и погледа ни върху живота. Това означава, че едва 10 процента идват от външни фактори като промени в кариерата, личния живот или доходите. Така преследването на повишението може и да ви направи щастливи, но изглежда то е само върхът на айсберга.

Един психологичен феномен, наречен "хедонистична адаптация", който датира от 70-те години на миналия век, твърди, че всички ние имаме базово ниво на щастие, което на практика не се променя без значение какво се случва с живота ни. Теорията гласи, че повечето фактори от всекидневието като повишението например, са временни емоции.

Вместо това, психозите препоръчват няколко простички правила, за да се чувствате щастливи в дългосрочен план.