Ризото е италианско ястие от Северна Италия, приготвено с ориз в бульон до кремообразна консистенция. Бульонът може да бъде получен от месо, риба или зеленчуци. Много видове ризото съдържат масло, вино, лук и пармезан. Това е един от най-честите начини за приготвяне на ориз в Италия. Съществува рецепта за ястие, наречено ризото, още от 1854, когато дворцов готвач сварява ориз в бульон от зеленчуци. Оризовите сортове, които сега се използват за ризото, са разработени през 20-ти век, съобщават от foodpanda.

За направата на ризото обикновено се използва висококачествен нишестен (амилопектин), ниско амилозен, среден или къс бял ориз. Те са способни да абсорбират течности и да освобождават нишесте.

Основните сортове, използвани в Италия, са Arborio, Baldo, Carnaroli, Maratelli, Padano, Roma и Vialone Nano. Карнароли, Maratelli (исторически италиански сорт) и Vialone Nano се считат за най-добрите (и най-скъпите) сортове.

Ето и най-известните видове ризото:

  • Ризото Миланезе - специалитет от Милано, приготвен с говеждо месо, свинска мас (вместо масло) и сирене, ароматизиран и оцветен с шафран.
  • Ризото Бароло - специалитет от Пиемонт, направен от червено вино и може да включва месо или колбаси.
  • Ризото „Al nero”- от региона Венето, с добавено мастило от сепия.
  • Вегетарианско ризото - ястие, което се поднася с лъжица, а не вилица; това е супа, толкова гъста, че прилича на ризото.