Ако искате бързо да подобрите силата на волята си, просто стиснете юмрук. Стягането на мускулите има директна връзка с укрепването на волята, са установили учени. Свитият юмрук или напрегнатият бицепс съсредоточават ума, помагат ни да устоим на физическата и душевна болка и да не се поддаваме на изкушенията.

Ключът е в контрола на мускулите - от устояването на поредния сладкиш до избягването на болката от инжекциите. Авторите на проучването ни уверяват: „Умът и тялото са толкова тясно свързани, че простото стягане на мускулите ще отключи силата на волята ви!“

Откритието може би обяснява защо футболистите често стискат юмруци край хълбоците си, когато очакват потенциално болезнен свободен удар. То има връзка и със старата фраза „Стегни се!“ , когато искаме някой да овладее чувствата си.

За да покажат нагледно как физическото напрежение помага в болезнени ситуации, изследователите помолили група доброволци да потопят ръце в кофи с леденостудена вода и да ги задържат вътре колкото могат по-дълго. Част от участниците стискали химикалка в юмрука си, а другите я държали хлабаво в ръцете си. Всички, които стискали юмрук, издържали два пъти по-дълго на болката от останалите.

В друг експеримент, доброволците слушали неприятна информация за съдбата на деца, пострадали от земетресението в Хаити. Те трябвало да решат дали да дарят пари на бедстващите. Онези, които през цялото време стискали юмруците си, дали пари с много по-голяма готовност и щедрост, вероятно защото действието укрепило решимостта им да помогнат на другите.

Свиването на мускулите помогнало на хората да понесат и вкуса на разредения оцет, представен им като здравословен тоник. Ефектът обаче присъствал само у онези, които предварително изразили интерес към здравословния начин на живот.

Вероятно най-любопитният експеримент показал как доброволците студенти, които стискат юмруци на път към университетската лавка, купуват по-малко нездравословна храна, когато им дойде редът на опашката.

Психологът Айрис Хун от Националния Сингапурски университет обяснява ефекта така: „Участниците, на които казахме да стягат мускулите си, без значение кои – на ръцете, на пръстите, на краката или бицепсите – да упражняват контрол върху тялото си, показаха по-добри способности да издържат на болка, да пият гадни лекарства, да слушат тревожна, но важна информация и да устояват на изкусителните лакомства. Простото стягане на тялото, което само по себе си изисква задействане на волята, може да служи на всеки като подсъзнателна помощ, когато е нужна воля, самоконтрол и добро самочувствие.“

В движението обаче има една малка тънкост. Юмрукът трябва да се стиска точно в момента на изкушението или малко по-рано. Да видим дали ще се сетите другия път, когато нещо вредно неудържимо ви привлече.