Силните психически хора обикновено се справят с лекота с предизвикателствата. Това създава впечатление у околните, че всичко им е наред и нищо лошо не им се случва. Това не е вярно. Те просто не се оплакват, както правят повечето хора.

Каква е тайната?

Онези, които с лекота понасят ударите на живота, се отличават с няколко основни черти:

1. Имат подкрепа.

Никой човек не е толкова силен, когато е сам. Ако зад гърба си обаче има цяла армия от поддръжници – приятели, роднини – то е способен на чудеса. Затова не забравяйте, че подкрепата на близките ви е от изключително значение.

2. Не драматизират.

Хората, които понасят ударите на живота, не правят от мухата слон, не обичат да се оплакват, не са черногледи, не драматизират излишно. Подобно поведение е токсично не само за околните, но и за самия човек.

3. Силните хора предпочитат да действат, вместо да приказват.

Думите могат да бъдат оръжие или защитна броня, но все пак си остават думи. Думи без дела нямат никаква стойност. Силните хора, които понасят ударите на живота, предпочитат да действат, за да подобрят положението си, вместо да говорят.

4. Знаят какво искат.

Хората, които се справят бързо със стреса, винаги имат цел – лична или професионална - за която активно работят. Това ги води по пътя и им дава сили и мотивация. Дори когато се изправят пред предизвикателства и трудности, никога не забравят целта си – това им помага да продължат напред към нея.

5. Работят над недостатъците си.

Всеки човек има силни и слаби страни. Недостатъците не са нещо, с което трябва да се гордеем, но със сигурност са естествена част от човека. Силните хора обаче умеят да работят над тях. Съвършени не можем да станем никога, но можем да се опитваме да бъдем по-добра своя версия всеки ден.

6. Владеят емоциите и психиката си.

Самоконтролът е велико нещо. Но и трудно. Не всеки умее да се справя със себе си. Да владееш психиката и емоциите си, е висша форма на самопознание.

7. Приемат нещата такива, каквито са.

Половината от времето и енергията ни се прахосват във вторачване на лошите събития в живота ни. Ако можем да ги променим, трябва да действаме. Ако обаче не можем, трябва да гледаме напред. Самосъжалението е пагубно чувство.

Цветелина Велчева