Земните пчелите и шимпанзетата могат да усвояват от своите връстници сложни умения, които принципно не биха могли сами - способност, която доскоро се смяташе, че е присъща единствено на хората.

„Кумулативната култура“ е един от най-големите таланти на човечеството. Това е способността ни да натрупваме умения, знания и технологии с течение на времето, и съответно да ги усъвършенстваме, като ги предаваме на следващите поколения.

Подобно предаване на умения, които никой не би могъл да усвои сам, се смята за двигател на възхода и господството на човечеството в света.

"Представете си, че оставите няколко деца на безлюден остров", казва Ларс Читка, поведенчески еколог от Лондонския университет "Куин Мери" и съавтор на изследването на пчелите.

"С малко късмет те може и да оцелеят, но никога няма да знаят как да четат или пишат, защото това изисква обучение от предишните поколения", казва той във видео, публикувано заедно с изследването в списание Nature.

Предишни експерименти показват, че някои животни са способни на т.нар. социално учене - да разберат как да направят нещо, като наблюдават други представители на своя вид.

Изглежда, че някои от тези поведения са били усъвършенствани с течение на времето, като например невероятния навигационен талант на пощенските гълъби или способността на шимпанзетата да чупят ядки, което предполага, че те могат да бъдат примери за кумулативна култура.

Но за учените е трудно да изключат вероятността отделен гълъб или шимпанзе да открият как самички да постигнат тези подвизи.

Затова екипът от изследователи, ръководен от Обединеното кралство, насочва вниманието си към скромните пчелички.

"Бяхме изключително изненадани.“

Първоначално учените обучават отряд от „демонстратори“ на сложно умение, което на по-късен етап трябва да предадат на други.

Пчелите са поставени в кутия с „пъзел“, състоящ се от две стъпки. Целта е първо да натиснат синия бутон, а след това – червения, за да получат сладко лакомство.

"Тази задача е много трудна за пчелите, защото по същество [в първата стъпка] ние ги молим да се научат да правят нещо в замяна на нищо", казва Алис Бриджис, съавтор на изследването също от университета "Куин Мери".

Първоначално обърканите пчели просто се опитват да единствено и само червения бутон и накрая се отказват.

Снимка: Ian Grainger / Shutterstock

За да мотивират насекомите, изследователите поставят лакомството в края на тази първа стъпка, което малко по малко се премахва, когато учените виждат, че пчелите овладяват процеса.

След това демонстраторите са поставени в компанията "наивни" пчели, първоначално наблюдават как демонстраторите решават пъзела, а след това се опитват да го решат самички.

5 от 15-те наивни пчели решават пъзела бързо, без да се нуждаят от награда след първия етап.

"Бяхме изключително изненадани", когато това се случи за първи път, казва Бриджис.

Алекс Торнтън, професор по когнитивна еволюция в британския университет в Ексетър, който не е участвал в изследването, подчертава, че извадката е малка.

"Но смисълът е ясен - задачата е била изключително трудна за научаване самостоятелно, но някои пчели са могли да я решат чрез социално обучение", пише той в Nature.

Авторите на изследването твърдят, че това е първата демонстрация на кумулативна култура при безгръбначни.

Шимпанзетата - нашите най-близки живи роднини

Според отделно проучване в Nature Human Behaviour шимпанзетата - нашите най-близки живи роднини - също притежават този талант.

Пъзелът, предвиден за група полудиви шимпанзета в сиропиталището за диви животни „Чимфунши“ в Замбия, е малко по-труден.

Той включва взимането на дървена топка, отваряне на чекмедже, поставяне на топката и затваряне на чекмеджето, за да се освободи наградата - фъстъци.

В продължение на три месеца 66 шимпанзета се опитват и не успяват да решат пъзела.

След това холандският екип обучава две шимпанзета демонстратори, които да покажат на останалите какво точно трябва да направят.

Два месеца по-късно 14 "наивни" шимпанзета овладяват новото умение. И колкото повече животни наблюдават демонстраторите, толкова по-бързо се научават как да решават пъзела.

Бриджис заявява, че е невъзможно проучванията "да не поставят под въпрос идеята, че кумулативната култура е изключително сложна, рядка способност, на която са способни само най-"умните" видове - например хората".

Торнтън заявява, че изследванията отново показват как "хората обичайно надценяват своите способности в сравнение с тези на други животни".

Източник: Phys.org