А ние дори не си даваме сметка за това. Нещата, които правим и които са се превърнали в навик, невинаги са безопасни. Ето кои неща, които правим, застрашават здравето ни.

1. Кръстосване на краката.

Първите, които заговарят за този проблем, са хората от една хранителна компания още през далечната 1999 година. Днес вече има редица проучвания по въпроса, които потвърждават вредата от подобна поза. Кръстосването на краката на стола или на земята води до свръхнапрежение, разширени вени и нанася щети върху нервната система.

2. Хранене на птици.

Кой не е хранил гълъби от пейката в парка? За съжаление, това начинание не е само приятно и забавно, но и доста опасно. Вероятността градските птици да пренасят болести, е над 50%. Гълъбите пренасят болести като орнитоза, колибацилоза, хистоплазмоза, салмонела, тубиркулоза и много други.  

3. Носенето на ниско качество слънчеви очила.

Хората са казали, че не трябва да пестим пари от обувки и легло. Бихме добавили и от слънчеви очила. В желанието си да минат по-икономично производителите на слънчеви очила използват често ниско качество пластмаса, което изобщо не предпазва очите ви от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи. При особено ярка слънчева светлина това може сериозно да увреди зрението ви. Носенето на ниско качество слънчеви очила е дори по-опасно от това да не носите изобщо никакви очила.

4. Прекалена консумация на вода.

Да, правилно прочетохте – да пиеш вода невинаги и полезно. Поне не когато прекалявате с количеството. Изследванията сочат, че нуждите от вода на всеки организъм са различни, в този смисъл няма универсални количества, които трябва да поглъщаме ежедневно. Ако имате проблеми с бъбреците или сърцето, по-добре пийте по-малко вода. Ако спортувате активно, пийте повече.

5. Бутилка с топла вода върху корема.

Да налагаме топло или студено върху чувствително или наранено място от тялото ни е честа практика. Проучванията обаче сочат, че при редица състояния това не само не е полезно, но дори е вредно. Като например при кървене, остри състояния в коремната област като възпален апендицит или панкреатит например , както и през първите дни след оперативна намеса.

Още навици, които сериозно вредят на здравето ни очаквайте по-късно през деня.

Bright Side