Науката има отговор за всичко, нали? Нищо подобно. Повечето пъти обаче има добро усещане за нещата. Какво може да ни каже за стремежа към щастие? Доста. Например, че може да се изгради цяла индустрия около него, дори с помощта на псевдонаука - жанрът "самопомощ" процъфтява. Нека видим някои от последните неща, които науката има да ни каже за щастието и как можем си издействаме малко повече - плюс един съвет, който работи със сигурност и при това е безплатен.

1. Заобиколете се с щастливи хора

Или най-малкото, заобиколете се с хора, които се заобикалят с щастливи хора. Едно изследване, проведено преди 20 години, сочи, че промените в индивидуалното щастие минават през социалните мрежи като емоционална зараза. Това е вярно: щастието прилича на епидемия. (Впрочем учените нямат предвид Facebook, а добрите стари мрежи от реалния живот  – приятели, партньори и съпрузи; съседи и роднини, които живеят наблизо.)

„Най-важното според нас е признанието, че хората са вписани в социални мрежи и че щастието и благосъстоянието на един човек се отразява върху щастието и благосъстоянието на  на другите”, заключават учените, отбелязвайки, че връзката между щастието на хората се разпростира до три степени на разделение (до приятелите на приятелите на нашите приятели).

Струва си да се отбележи и това: същите учените са установили, че тъгата изобщо не е така заразна, както щастието. 

2. Усъвършенствайте умение 

Тук има момент на компенсация: изследване, публикувано през 2009 г. в Journal of Happiness Studies, открива, че хората, които се посвещават на усвояването на някаква способност, изпитват моментен стрес, но повече щастие и удовлетворение в рамките на часове, дни и в дългосрочен план.

„Хората често се отказват от целите си, защото са стресиращи, но ние открихме, че в края на деня има полза от това да научиш да правиш нещо добре,” казва Райън Хоуел, преподавател по психология в Държавния университет на Сан Франциско.

3.  Самоуправлението е ключово

Същото изследване, което твърди, че усвояването на умение може да увеличи щастието в дългосрочен план, открива също, че ежеминутният стрес, свързан с усвояването на дадено умение може да бъде намален от автономността и усещането за общност.

„Резултатите ни показват, че можем да намалим моментния стрес, свързан с усъвършенстването на способностите, като се уверим, че удовлетворяваме нуждата от автономия и свързаност,” обяснява Хоуел. „Например, да вършите дейността с други хора и да се уверите, че това е нещо, което вие сте избрали и което съответства на това кои сте.”

4. Усмихнете се

Още в 1872 г. Дарвин пише: „Свободният израз на една емоция чрез външни знаци я засилва.” И по-новите изследвания го потвърждават.

Психолози от университета на Кардиф са открили, че хората, чиято способност да правят гримаси е ограничена от козметичните инжекции с ботокс, са сравнително по-щастливи, от хората, които могат да гримасничат. Учените са дали въпросник за тревожност и депресия на 25 жени, половината от които са претърпели козметичната процедура. Като цяло те докладвали, че се чувстват по-щастливи и по-малко тревожни. Но което е по-важно, не споделяли, че се чувстват по-привлекателни, което значи, че ефектите не са психологическо следствие от козметичната намеса.

„Сякаш начинът, по който изпитваме емоции, не е ограничен само до мозъка ни”. Има части от тялото ни, които подпомагат и засилват чувствата, които изпитваме.