Повечето от нас са научени да бъдат винаги любезни с роднините си, да отстъпват и да правят компромиси, за да може семейните сбирки да минават гладко и безконфликтно. Което често пъти ни кара да кажем „да“, когато искаме да кажем „не“.

Но да казваме „да“, както сме научени, в подобни случаи може да се окаже вредно за нашето здраве, пише психологът д-р Крис Гилбърт.

Карън е моя пациентка, за която това важи с пълна сила. Когато родителите на съпруга ѝ се обаждат, за да кажат, че искат да дойдат и да останат десет дни у тях, тя усеща силно стягане в стомаха, мускулни спазми и прилошаване. Знаейки, че трябва да е учтива, тя не обръща внимание на тези предупредителни знаци и каза: „Да, разбира се, ще се радваме да останете при нас.“

По време на десетдневното посещение тя готви, забавлява ги, разкарва ги из града и накрая на посещението им се чувства напълно изтощена. Скоро след това се разболява от остър бронхит. Въпреки силните антибиотици и стероиди, тя кашля в продължение на два месеца и чувства слабост още месец след това. Отнема ѝ страшно много време, за да се възстанови.

Болестта на Карън, след като тя е постъпила отстъпчиво и покорно, не е случайност. Изследване на Лауденслагер и Кенеди, публикувано в научното издание Psychoneuroimunology, показва, че поведението на примирявание и подчиняване на чуждите желания води до нарушение на имунната система, което увеличава риска от инфекции.

Наскоро Карън получи очакваното обаждане. „Здравей, Карън, беше толкова прекрасно, когато миналата година бяхме при вас по празниците! Планираме да дойдем и тази година и отново да останем десет дни. Нали няма проблем?“ Стомахът на Карън отново се сви, този път с още по-силна болка. Дали трябва да е все така добра и да каже „да“?

Кога да кажете „Не“

Консултирайте се с тялото си за правилния отговор. Телата ни имат собствена мъдрост, която често игнорираме, защото като социален вид, мозъците ни са еволюирали да потискат отрицателните емоции към други хора.

Като резултат често не знаем какво дълбоко в себе си чувстваме, че е най-добре за нас. Жалко е, че потискаме тези чувства, защото телата ни са бойни полета, на които воюват противоречивите емоции и водят до „военни щети“, които вредят на здравето ни.