Халба бира – едно от най-големите удоволствия на съвременния мъж. Представител на академичното общество обаче настоява, че тази напитка нямаше да съществува без предприемаческите умения на жените.

48-годишната Джейн Пейтън – историк и автор на редица публикации – заяви, че именно нежният пол е създал бирата и в рамките на хиляди години само той е имал правото да управлява пивоварните и да пие от блажената напитка едновременно.

Въпреки че днес бирата е наложена като питие, предназначено и консумирано изцяло от мъже, Пейтън е убедена, че до преди 200 г. тя се е възприемала основно като храна и е попадала в рамките на женските задължения. Преди повече от 7 хил. години например, в Месопотамия и Шумерия, уменията на жените били толкова големи, че само те имали правото да варят бира и да ръководят кръчмите. Също така в почти всички древни общества бирата се е възприемала за дар от богините, а не от „мъжките” боговете. 

В скандинавските общества между 8. и 10. век пивовари също били предимно жени, като всички приспособления за тази цел били тяхна законна собственост.  През 16. век в Англия пък кралица Елизабет I, както и повечето хора от тази епоха, често пиела бира за закуска.

Чак през 18. век, по време на Индустриалната революция, приносът на жените във варенето на бира започва да намалява, тъй като се появяват нови методи за приготвянето на тази напитка. Пейтън е убедена, че „мъжете ще бъдат безкрайно изненадани от това, но те трябва да са благодарни на жените за появата на бирата”.

Източник: Telegraph.co.uk