Това е терапевтичен подход, който използва музика, за да „достигне“ до пациента и да го накара на свой ред да изрази себе си, да се отвори и следователно да бъде активна част от терапията. В този случай магическата сила на музиката е насочена за подобряване на емоционалното здраве на пациентите, независимо от възрастта им, и лечението на широк спектър от увреждания и заболявания.

Какво представлява музикотерапията

От древни времена са се използвали благоприятните ефекти на звуците и музиката, особено върху настроението и при нервните състояния. В Китай и Индия дори са смятали, че нотите имат способността да водят до изцеление.

Днес традиционната медицина, въпреки че не признава музикалната терапия за ефективно лекарство, препоръчва нейното приложение при някои патологични ситуации, за облекчаване на болката при терминално болни пациенти, за стимулиране на хора с увреждания и такива, засегнати от сериозни травми, за лечение на тревожност, депресия и безсъние, както и по време на бременност за насърчаване на физическото и психическото развитие на плода, също така в случаи на лошо храносмилане и хипертония.

Как се проявява благотворното влияние на музиката

То се проявява както при пасивно приложение, под формата на слушане, така и в активна форма, при пеене или свирене на инструмент.

Многобройни научни изследвания са доказали, че музиката влияе на мозъка и следователно на невронните дейности, които се стимулират и произвеждат бетаендорфини, хормоните на доброто настроение, имащи и аналгетичен капацитет.

Правилният подход към музикалната терапия трябва да бъде ръководен от терапевт, идентифицирал типа пациент и се ориентира към слушане на специфични поредици от музикални произведения, които са в унисон с душевното състояние на пациента и стимулират неговите реакции. В други случаи се избира пеене или използване на музикален инструмент, като пациентът се включва в интерпретацията на песните.

Наскоро проведени проучвания показват, че нотите и звукът въздействат на органично ниво с влияние върху кръвното налягане, кръвообращението, ритъма на дишане и дори чревната проходимост. От мозъчна гледна точка музиката би развила концентрацията и по-специално уменията за изчисление, а в дългосрочен план и анатомията на мозъка.

Как въздейства при сериозни неврологични заболявания

Особено интересно в това отношение е написаното от покойния Оливър Сакс, неврологът-писател, който стана известен в целия свят с музикофилията си. Една от последните му книги изследва сложната връзка между музиката и мозъка.

Сакс е анализирал ползите, които музикалната терапия може да донесе на пациенти, страдащи от сериозни и необратими неврологични заболявания, като Паркинсон и Алцхаймер.

Новите родители