Това е един от най-важните въпроси, когато стане дума за романтични отношения и връзки. Съществуват редица научни изследвания, според които фактически е възможно да накараме някого да се влюби в нас. В крайна сметка любовта е просто емоция – също като страха, радостта, състраданието и т.н. Защо пък да не можем да я предизвикаме? Вижте някои съвети как.

1. Не яжте сладолед на първа среща!

Джон Барг, известен специалист в областта на социалната психология и професор в Йейлския университет, изследва ролята на подсъзнанието в социалното общуване. Някои от научните му разработки намират любопитна връзка между температурата на тялото и психологическото състояние. Оказва се, че когато физически ни е топло, е по-вероятно да се държим мило с другите и да бъдем дружелюбни. Тази информация може да ви свърши работа – особено на първа среща, когато е доста важно да направите добро впечатление. Имайте това предвид, когато ви хрумне да си вземете сладолед, и вместо това предложете да хапнете за обяд топла супа на някое романтично място.

2. Не подценявайте предимството на продължителния зрителен контакт.

Харвардският психолог Зик Рубин има едно научно изследване, което пита дали е възможно да измерим любовта. Буквално. Открива отговора в очите, по-точно във времето, в което двама души се гледат в очите. Според него хората, които са силно влюбени, прекарват до 75% вперили поглед един в друг, докато си говорят например. За сравнение – нормалната продължителност при обикновен разговор е от 30 до 60%. Да не говорим, че когато гледате някого продължително в очите, има голяма вероятност да пробудите романтично чувство у него.

3. Разкажете нещо смешно за себе си.

Съвсем естествено е откритият и общителен човек да се харесва повече от мълчаливия и срамежлив. Според едно проучване от бизнес училището на Харвард 79% от хората предпочитат откровеността дори на първа среща. Ценят споделянето на странни навици, смешни и дори неудобни истории около детството и т.н. Нищо чудно, че онези, които разказват за себе си открито и често, имат повече приятели и по-голям шанс да бъдат харесани.  

4. Не правете нищо. Оставете другите да направят нещо за вас.

Когато направим нещо добро за някого, се чувстваме и ние добре. Обичаме да си казваме, че този човек е имал нужда именно от това и че сме му били в голяма помощ. По този начин подсъзнателно ние си създаваме нещо като „емоционална котва” или връзка с този човек и ни става още по-симпатичен. Приятно е и когато някой направи нещо добро за нас. Имайте предвид обаче, че тук става дума за друг тип емоции и не всички са положителни. Понякога имаме чувството, че дължим нещо на този човек и трябва да му „върнем жеста”. Нещата се усложняват още повече, когато се отнася за някого, когото не харесваме особено. Така че не си позволявайте да попаднете в капана на този психологически трик.

5. Създайте си таен език.

Могат да бъдат шеги, които само вие си знаете какво означават – измислени спонтанно в някаква ситуация, или просто така. Могат да бъдат тайни думи, жестове – всичко това създава усещане за неповторима връзка между двама души. Сякаш това, което имате помежду си, е уникално по рода си, безценно. Когато използвате тези тайни думи или знаци ежедневно, връзката ви става все по-силна, казват учени от Тексаския университет. Всеки има нуждата да бъде разбиран и оценяван. Тези малки психологически трикове помагат да развием усещането, че партньорът ни разбира по-добре от когото и да е друг човек в целия свят. 

6. Бъдете близо до любимия човек. Но също и направете така, че да му липсвате!

Разбира се, че е важно да прекарваме време с любимия човек. Особено в началото на връзката вероятно ще сте като залепени един за друг. Всички знаем обаче, че това не трае вечно. Прекаленото обсебване може да донесе много облаци в рая. Затова научете се да давате свобода на партньора си, съветват психолози. Ето предимствата:

  • няма да си омръзнете;
  • човекът отсреща ще има възможност да осъзнае колко ценни сте за него, когато остане насаме със себе си, и ще почувства липсата ви;
  • ще имате повече контрол върху собствените си мисли и чувства.

Автор: Цветелина Велчева по материали от Brightside