Цимане – коренно население на Амазония, живеещо в периферията на Боливия – води живот, който е коренно различен от нашия. И съответно – хората са далеч по-здрави.

Тази племенна и до голяма степен изолирана популация се занимава с фермерство, лов, риболов и т.н. – те все още поддържат живи практиките на своите предци, установени много преди индустриализацията и урбанизацията да трансформира по-голямата част от света.

За цимане предимствата на този начин на живот са значителни. Изследване, публикувано през 2017-та, открива, че те имат най-здравите сърца в света – хората от племето имат най-ниските нива на ИБС (исхемична болест на сърцето – запушване на една или повече коронарни артерии) от която и да е популация на планетата.

Сега ново проучване показва, че с напредъка на възрастта сред цимане се наблюдават и значително по-малки нива на мозъчна атрофия. На практика техните мозъци остаряват по-бавно, обемът им намалява по-малко, отколкото тези на хората в САЩ и Европа. Това от своя страна води до по-нисък риск от когнитивни заболявания, функционален спад и деменция.

„Цимане ни предоставиха един невероятен естествен експеримент върху потенциалните пагубни ефекти на съвременния начин на живот върху здравето ни – казва невроученът Андрей Иримия от Университета на Южна Калифорния. – Тези находки ни показват, че мозъчната атрофия може да се забави значително от същите фактори на начина на живот, които се асоциират и с много по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания.

Въпреки че в известна степен е разбираемо, че кардиоваскуларните предимства, на които се радват цимане, биха довели и до други ползи за здравето, новите резултати са изненадващи.

Знаем, че затлъстяването, което се среща в модерните, индустриализирани общества, се свързва със спад в обема на мозъка (т.нар. смаляване на мозъка). И все пак и други фактори могат да допринесат за церебралната атрофия.

Така например традиционният начин на живот на цимане – и липсата на достъп до модерно здравеопазване – ги излага на по-висок риск от инфекциозни заболявания и възпаления.

Предвид факта, че систематично възпаление води до по-голяма опасност от мозъчна атрофия, учените не бяха сигурни дали мозъкът на по-възрастните представители на племето – на фона на по-здравото им сърце -  намалява обема си по-сериозно или не.

Новите резултати хвърлят повече светлина по въпроса. Според тях сърдечно-съдовото здраве е далеч по-важно за по-здравословното остаряване на мозъка, отколкото възпалителни фактори, свързани с инфекциозни заболявания.

Учените проучват 746 възрастни хора от племето цинаме на възраст от 40 до 94 години. Извършват мозъчни сканирания на участниците в най-близкия с град с оборудване за томография (Тринидад, Боливия), разположен на два дни пътуване по река и по шосе. Резултатите са красноречиви – разликата в обема на мозъка на хората на средна възраст и дълбока старост е 70% по-малка при цимане, отколкото при кохорти, анализирани в предишни проучвания и включващи популации от Хамбург (Германия), Сейнт Луис (САЩ) или Ротердам (Нидерландия).

„Въпреки своите ограничения, това проучване подсказва, че мозъчната атрофия би могла да бъде забавена значително от начин на живот, който се асоциира с много по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания. Освен това има множество възможности за интервенции, които биха могли да подобрят мозъчното здраве дори и в случай на хронично и високо систематично възпаление“, обясняват авторите своя научен труд.

Учените предупреждават, че статистическото сравнение между цимане и западните популации върви ръка за ръка с множество ограничения (включително напасване на данни, получени от компютърна томография, с мозъчни обеми, изчислени въз основа на ЯМР). Ето защо трябва да гледаме на тези 70 процента най-вече като своеобразна насока – въпреки това тази цифра показва красноречиво значителния и наистина впечатляващ контраст между здравето на мозъците на застаряващото население цимане и възрастните хора в останалите държави.

„Заседналият ни начин на живот и диета, богати на захари и мазнини, вероятно ускоряват загубата на мозъчна тъкан с възрастта и ни правят по-уязвими към заболявания като Алцхаймер“ , коментира авторът на изследването Хилард Каплан, професор по здравна икономика и антропология в Университета Чапман, изучавал цимане в продължение на близо две десетилетия - Режимът на цимане може да служи като основа за здравословно стареене на мозъка“.

Откритията са публикувани в The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences.