На една закътана улица малко встрани от центъра на Париж се намира музеят на Огюст Роден. Поради конкуренция с безброй места за посещение във френската столица има реален риск да го пропуснете, а това би било наистина жалко. Музеят Роден се помещава в прекрасна сграда на възраст малко под 300 г., която се ползва много често за модни ревюта и представления. През дългата си история тя е била частна резиденция, посолство на Руската Империя, Католическо училище за момичета и хотел Бирон.

Огюст Роден е обичал това място. Когато имението е продадено от собствениците му на правителството, Роден пише специално завещание, в което подарява огромно количество свои работи на френския народ. Те се намират именно в хотел Бирон и условието на завещанието е сградата да стане Музей Роден. Правителството се съобразява с желанието на най-именития френски скулптор и приема условията на завещанието. Нека ви разходя из това приказно място с няколко снимки, повече можете да видите и на дадения по-горе сайт на музея.

Част от градината. Сградата, която се вижда насреща вдясно се намира от другата страна на булеварда и е военния музей, където е погребан Наполеон.

6%d0%b4

Входът на сградата на музея Роден.

paris-without-a-date-403

Красивото, просторно стълбище с изящен парапет вътре.

3

Още нагоре по него.

3%d0%b0

Вход към стаите, които гледат към южната страна. Ако имате късмет да ви се случи и хубав ясен ден – няма да ви се тръгва от това място.

paris-without-a-date-418

Една от западните зали на първи етаж.

paris-without-a-date-410

Отвореното пространство между залите на първи етаж – френските прозорци дават топлина, светлина и въздух на помещенията. Чуствстваш се сякаш си на открито в градината.

paris-without-a-date-405

А това е северният вход с касата. Опашките са постоянни, защото хората идват дори само да поседят в градината, да си донесат пикник (закуски, кафе, сладкиши), да използват пейките и да се порадват на слънцето. За непредвидливите има кафе с цени нормални за центъра на Париж.

2

Ние дойдохме, за да разгледаме музея и поне част от градината. Денят беше слънчев и топъл и неспирен поток посетители се точеше бавно, запълвайки всяко празно пространство. И има защо- работите на Роден са по-впечатляващи на живо в сравнение с каквито и да било снимки.

Частите на експозицията са подредени спираловидно по часовниковата стрелка из сградата, започвайки долу вляво от входа с най-ранния период от творчеството на Роден и завършвайки на най-горения етаж с последните му творби.