Не са малко начините да бъдем манипулирани. Медии, политици и измамници постоянно се опитват да го правят. Понякога да се защитаваме от постоянните опити да ни заблудят в обществото, е толкова трудоемко и изморително, че не ни остават сили да локализираме измамното поведение в близкото си обкръжение.

Нерядко се оказва, че дълбоко нещастните хора, с които общуваме, не само се опитват да ни манипулират, а дори и не съзнават колко нечестно действат. В следващия текст имате възможност да прочетете повече за поведенческите методи за манипулация, които хората използват, обикновено с надеждата, че ще им донесат задоволство, като ви накарат да действате, както желаят.

Миниране на несъзнателното

Токсичните личности са склонни да свържат добрите ви страни, таланти и щастливи спомени със злоупотреба, неудовлетвореност и неуважение. Правят го, прокарвайки съмнение за неправилна, нередна мотивация зад действията и мислите ви. Подобно постепенно миниране на подсъзнанието, чрез ежедневно вменяване на вина и усещане, че сте сгрешили някъде променя поведението и може да ви изолира дори от най-близките. В някакъв момент, дори извършването на приятни дейности, може да се окаже опетнено от тревожни мисли, защото е предизвикало асоциация с някое от обвиненията.

Отровните хора, независимо от причината да са такива, толкова се страхуват да не загубят контрол над всеки фактор в живота си, че са способни да унищожат вашите свобода и щастие, за да ви направят зависими. Целта на всичко това е да са център на вселената ви, като това им носи надежда, че ако и вие работите за тяхното щастие, това може би ще ги подпомогне да го достигнат. За съжаление, те не са способни на истинско щастие и дори съсипали вашето, няма да бъдат доволни.

Плашещо е колко много хора се опитват да получат обич и валидация от подобни манипулатори, без да съзнават, че това няма да се случи наистина, въпреки цялото внимание и усилие, което влагат.

Клевети и преследване

„Кукловодите“ обикновено успяват да променят самооценката ви, като постоянно ви облъчват с техни мисли, за това какви сте. С времето, когато вече са променили виждането за вас, започват да променят и това как виждате света наоколо. Те се представят за мъченици, докато описват вас като „токсични“. Кампанията за клевета работи, защото така унищожава подкрепящата ви мрежа от близки хора, което осигурява сигурност, че няма да си тръгнете и да прекъснете полезната за тях връзка. Те са способни да преследват и тормозят вас и хората около вас, за да „разкажат истината“ за личността и отношенията ви. Те крият злоупотребата, проектирайки я върху вас.

Случва се подобни кампании да са така добре организирани, че да създадат междуличностен (и дори междугрупов) конфликт. Жертвите рядко знаят какво се случва с тях до мига след разтрогване на отношението, когато случайно разкрият лъжите, разпространявани зад гърба им.

Клюкарстването зад гърба на някого е една от чертите, характерни за отровния човек. Той клевети на роднините и близките ви, разказва истории, изобразяващи ви като агресор, а него като жертва. Такъв човек ще обяснява как се страхува и притеснява, че сте груби и незаинтересувани. Методично и скрито ще злоупотребява, за да използва реакциите ви в представлението си.

Най-добрият начин да реагирате е да не оставяте да подменят спомените ви и да се придържате към фактите. Това е особено уместно по време на разтрогване на подобни отношения, защото манипулаторите могат да използват вашите реакции към техните провокации срещу вас.

Идеализиране срещу демонизиране

Токсичните хора вярват, че имате напълно честни взаимоотношения. В началото на познанството ви те са били склонни да идеализират отношенията. След това те започват да разбират, че не са щастливи и да ви обезценяват, като най-често под прицел са качествата, които са споменавали като положителни преди. Докато не се окаже, че сте най-страшният демон, чиято „невинна жертва“ е манипулаторът.