Ново проучване казва: метъл феновете са били по-щастливи на младини и са по-приспособени към настоящето от своите връстници и от днешните колежани, предава Мениджър Нюз.

Изследването Three Decades Later: The Life Experiences and Mid-Life Functioning of the 1980s Heavy Metal Groupies, Musicians and Fans, публикувано в журнала Self and Identity, сочи, че макар и „метъл ентусиастите често да са имали травмиращи преживявани и да са водили рисков начин на живот, включващ „секс, наркотици и рокендрол”, идентичността им е послужила като защитен фактор срещу негативните последици.”

Проучването е проведено сред 377 възрастни – през 80-те, 154 от тях са били метъл фенове, музиканти или групита, 80 са слушали други жанрове, а 153 в момента са в колеж.

Оказва се, че феновете на метъл музиката „са били много по-щастливи на младини”, отколкото другите групи, и „вероятността да съжаляват за нещата, които са правили в по-ранна възраст, е много по-малка”.

Тайната на прехода на метъл феновете към щастлив живот като възрастни, смятат авторите на статията, е прочутото чувство за общност. „Социалната подкрепа е жизненоважен защитен фактор за немирните младежи,” пишат учените. „Както феновете, така и музикантите са усещали близост с останалите в общността и възможност да изпитат силни емоции в компания, с която споделят общи интереси.”

Иронията е, през 80-те се е смятало, че метъл музиката подрива моралните ценности и социалната интеграция, поради което често са се провеждали анти-метъл кампании. Judas Priest дори са се озовавали в съда по обвинение, че албумът им Stained Class съдържа скрити послания, подтикнали двама млади мъже към самоубийство през 1985 година.