Хеви метълът помага на последователите си да се справят с депресията и адекватно да приемат перспективата на собствената си смърт, от която всички хора се страхуват.

До това заключение достига група от холандски и немски учени, пише Мениджър Нюз.

"Хората, които не слушат такава музика, обикновено я свързват със смъртта и нейните аспекти. Но привържениците на тази субкултура смятат, че слушането на хеви метъл ги спасява от депресия и дори им  помага в борбата срещу страха от смъртта", се казва в изследване, публикувано в изданието "Психология на попкултурата".

Учените са поканили 30 доброволци да участват в серия от експерименти, сред които е имало и сравнителен анализ на въздействието върху психиката на песента на групата Slayer "Angel of Death" ("Ангел на смъртта") и неутрални аудиокниги. Проучването установява, че слушането на песента повдига самочувствието на доброволците, което е положителен фактор в така наречената теория на управление на страха (Terror Management Theory).

Тази теория набляга на необходимостта от съществуването на културни феномени, които дават смисъл и стойност на човешкия живот и повишават самочувствието. Според изследователите хеви метълът играе ролята на такъв феномен. Те поясняват обаче, че такъв положителен психологически ефект не се наблюдава при хора, които не харесват този вид музика.

Gallery
Групата Slayer по време на концерт

Снимка: Guliver / Getty images