Слушането на „екстремна музика” като хеви метъл действа вдъхновяващо и оттам има общо релаксиращ ефект, съобщава британският вестник Independent като се позовава на резултати от ново проучване.

Авторите на проучването, публикувано в академичния журнал Frontiers in Human Neuroscience, пишат, че вместо да засилва гнева и агресията, силната хаотична музика всъщност успокоява и вдъхновява слушателите.

Д-р Дженевийв Дингъл и Леа Шарман от University of Queensland са провели експеримент сред 39 души на възраст между 18 и 34 години, които често си пускали така наречената „екстремна музика”.

Участниците били помолени в продължение на 16 минути да обсъждат житейска ситуация, която ги е вбесила, а после имали право да изберат дали да прекарат 10 минути, слушайки песен по избор, или да стоят в условия на пълна тишина. След това психолозите наблюдавали емоционалното им състояние.

Виж още: Акулите обожават метъл

Шарман казва: „Открихме, че музиката регулира тъгата и засилва позитивните емоции. Тя помогна на участниците да изучат цялата гама от изпитани емоции, като в крайна сметка ги направи по-активни и вдъхновени.

„Резултатите сочат, че нивата на враждебност, раздразнителност и стрес се понижават след пускането на този вид музика. Най-драстична промяна бе отчетена в нивото на вдъхновение у участниците.”

Нещо повече - преди време учените доказаха, че

метъл феновете са и най-щастливи на младини

и са по-приспособени към настоящето от своите връстници и от днешните колежани.

Изследването Three Decades Later: The Life Experiences and Mid-Life Functioning of the 1980s Heavy Metal Groupies, Musicians and Fans, публикувано в журнала Self and Identity, сочи, че макар и „метъл ентусиастите често да са имали травмиращи преживявани и да са водили рисков начин на живот, включващ „секс, наркотици и рокендрол”, идентичността им е послужила като защитен фактор срещу негативните последици.”